Verhaal van de dag

Invoering avondklok dichtbij: ‘In maart derde golf’

18 januari 2021

Het kabinet is dicht bij de invoering van een avondklok om de opmars van de Britse coronavariant in Nederland te stoppen. Het kabinet trad vrijdag 15 januari af, maar kwam zondag gewoon weer bijeen in het Catshuis voor overleg.

Daaruit kwam dat het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat in februari de Britse variant meer dan de helft van alle besmettingen veroorzaakt, wat in maart tot een derde golf van nieuwe coronapatiënten zal leiden. Volgens het OMT zijn daarom nu extra maatregelen nodig. Daarbij moet worden gedacht aan een avondklok of dat er niet uit de woonplaats mag worden gereisd (tenzij de reiziger daarvoor een noodzakelijke reden heeft). Ministers en burgemeesters vergaderen vandaag over de plannen. Zondag 17 januari besloot het kabinet al dat basisscholen en kinderopvangcentra dicht moeten blijven tot 8 februari.

Lees meer achtergrond bij dit verhaal: Steeds beter zicht op langdurig effect van COVID-19

In het OMT-advies luidt voorzitter Jaap van Dissel de alarmklok. Volgens hem heeft op dit moment naar schatting ongeveer 10 procent van de besmette Nederlanders de Britse variant. Bij gelijkblijvende omstandigheden zal de huidige afname in het aantal besmettingen en IC-opnames in maart omslaan in een nieuwe toename.

Van Dissel spreekt ‘van twee aparte epidemieën’. Die met de oude variant, waarbij het aantal infecties rond de jaarwisseling al afnam, en een epidemie met de nieuwe Britse variant die ondanks lockdown-maatregelen toch kon groeien. De verspreiding van de Britse variant is volgens Van Dissel niet onder controle. Met de Britse variant zou het vrijwel onmogelijk zijn het R-getal onder de 1 te houden.

Protest Amsterdam

In Amsterdam was het zondag onrustig toen op het Museumplein tweeduizend mensen bijeenkwamen om te protesteren tegen het coronabeleid. Het protest van de actiegroep ‘Nederland in verzet’ was vooraf verboden, maar aan het begin van de middag bleek dat er toch demonstranten waren. Herhaalde waarschuwingen van de politie om weg te gaan, haalden niets uit, waarop een noodbevel werd ingesteld. De politie zette het waterkanon in en veegde het plein schoon. In enkele omliggende straten ontstonden daarna opstootjes.

DrukteLees ook het commentaar van Carla Joosten: Politiek machteloos tegenover ongedisciplineerde burger

De gemeente had het protest op het Museumplein deze week verboden, uit vrees voor gevaar voor de volksgezondheid en de openbare orde. Als alternatieve locatie werd het Amsterdamse Westerpark geboden, waar met maximaal vijfhonderd mensen mocht worden gedemonstreerd. Maar de organisator zag dat niet zitten en spande een kort geding aan tegen het besluit van de gemeente. Toen hij daar geen gelijk kreeg, annuleerde hij de betoging.

Bij het protest werden 115 mensen opgepakt, meldt de politie maandag. Volgens de gemeente waren 200 tot 250 mensen ‘duidelijk uit op de confrontatie’ en werd er ook met stenen naar agenten gegooid. Ook hadden sommige mensen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

Volgens een man die zichzelf ‘arts’ noemt liggen er helemaal geen patiënten op de IC’s. Volgens hem krijgen artsen per patiënt 20.000 euro, de man kon hier echter geen bewijs voor aandragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.