Premium Lock Keti Koti- viering en herdenking ineen – groeit ook in Nederland als traditie

01 juli 2020Leestijd: 4 minuten
Toespraak Femke Halsema tijdens KetiKoti. Foto: screenshot NOS livestream.

Nog in de jaren zestig was keti koti een feestdag voor alleen de creoolse gemeenschap in Suriname. Maar de traditie krijgt ook in Nederland voet aan de grond, getuige het groeiende aantal herdenkingen en de aandacht ervoor op televisie. Wat is keti koti precies?

De eerste herdenking in Nederland van de formele afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863 dateert al van de jaren zeventig en was in Amsterdam. Toch heeft het decennia geduurd voordat Keti Koti – sranang voor ‘ketenen verbroken’ – in Nederland enige voet aan de grond kreeg. Eerst vooral in Amsterdam, stad met een grote Surinaamse gemeenschap, later ook in Rotterdam. Beide grote steden hebben inmiddels een slavernijmonument.

Monumenten in Amsterdam, Rotterdam en Middelburg

In Amsterdam is dat sinds 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden van de Surinaamse beeldhouwer Erwin de Vries in het Oosterpark. In Rotterdam-Delfshaven staat sinds 2013 op de noordoever van de Nieuwe Maas het Slavernijmonument van de in 2019 plotseling overleden Alex da Silva, geboren in Angola, opgegroeid op Kaapverdië en als kunstenaar opgeleid in Rotterdam.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Excuses voor slavernij? Niks belet Jesse Klaver om ze zelf te maken

Middelburg – destijds zeer prominent in de trans-Atlantische slavenhandel – heeft sinds 2005 een Zeeuws Slavernijmonument. Beeldhouwer was Hedi Bogaers, die een jaar later overleed, enkele weken na haar vijftigste verjaardag. Ook in Den Haag gaan stemmen op voor een slavernijmonument.

Dit jaar herdenkingen zonder publiek, wegens corona

Het zijn de slavernijmonumenten die centraal staan in de jaarlijkse Keti Koti-herdenkingen en vieringen in genoemde steden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) hielden zojuist, woensdagmiddag, een toespraak in het Oosterpark. Wegens corona was er geen publiek. De bijeenkomst werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. Er waren  kransleggingen en één minuut stilte. Aanvankelijk zou Amsterdam op 1 juli excuses aanbieden voor zijn aandeel in de slavenhandel, maar dat werd afgeblazen. Of het nu volgend jaar gebeurt, is onduidelijk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Woensdagavond is er op televisie nog een terugblik op de herdenking.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw