Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Excuses voor slavernij? Niks belet Jesse Klaver om ze zelf te maken

17 juni 2020Leestijd: 5 minuten

Het grootste bezwaar tegen excuses voor het slavernijverleden is dat het een politiek statement zou zijn, en geen historisch. Dat maakt het per definitie onecht. Al belet niets Jesse Klaver om zélf excuses aan te bieden, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Het is geen vooruitgang dat politici steeds vaker op de stoel van historici gaan zitten. Heel linkse politici blijken bereid om die hele complexe nationale geschiedenis, met al haar hoogte- en dieptepunten, zwarte bladzijden, nuances en grijstinten, in de gft-bak te gooien. Alleen omdat onze al te menselijke voorouders niet voldoen aan hedendaagse normen. Dat is krankzinnig.

Heel rechtse politici daarentegen willen van de weeromstuit van geen zwarte bladzijden weten en leggen in het Jaar des Heren 2020 zelfs weer bloemen aan de voeten van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629). Dat was, hoe je het ook wendt of keert, een massamoordenaar die zelfs in zijn eigen tijd al omstreden was. Dan ben je, als politicus, óók niet goed snik.

Lees ook de column van Geerten Waling over dit onderwerp: Thierry en Sylvana, houd op met het misbruiken van de geschiedenis

Nationale excuses zijn per definitie gratuit

Nu wil Jesse Klaver (GroenLinks) weer excuses van de regering voor het slavernijverleden. Hij is niet de eerste en niet de laatste. Misschien dat de Koning die excuses – of een juridisch handiger woord – ook nog wel eens zal maken, op een onbewaakt moment. Maar is het een goed idee? Los van de grote financiële consequenties die excuses kunnen hebben, zijn er ook principiële bezwaren?

Het punt is niet dat de transatlantische slavenhandel – en het Nederlandse aandeel daarin – naar hedendaagse normen niet misdadig was. Er is ook helemaal niks mis mee om daar alle serieuze, historisch verantwoorde, dus niet-activistische aandacht voor te hebben. In wetenschap, musea, onderwijs en nationaal bewustzijn. Daar wordt de nationale geschiedenis alleen maar rijker van. Hoe meer geschiedenis hoe beter. Maar excuses?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.