Coronavirus

Man in quarantaine in container in Hoofddorp

04 maart 2020Leestijd: 4 minuten

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is gestegen tot 38. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn dinsdag 15 nieuwe gevallen gemeld. Van deze mensen liggen er 4 in ziekenhuizen, 10 mensen zitten thuis in quarantaine. Een patiënt was op doorreis in Nederland en is naar een opvanglocatie gebracht.

Wat weten we over de nieuwe besmettingen?

De meeste mensen hebben het virus opgelopen in Noord-Italië, of door contact met een besmet gezinslid. Van enkele patiënten is de besmettingsbron nog onbekend.

Lees ook van René van Rijckevorsel: Een echte quarantaine duurt veertig dagen

In Amsterdam zijn twee poliklinieken van het OLVG-ziekenhuis voorlopig  gesloten omdat een medewerker besmet is geraakt met het coronavirus. De medewerker, die met lichte symptomen thuis in quarantaine zit, was op vakantie geweest in Noord-Italië, toen dat gebied nog niet als hoog risico-gebied werd bestempeld. Na thuiskomst heeft hij of zij vier dagen in het ziekenhuis gewerkt. De afdelingen blijven de komende twee weken gesloten.

In de volgende gemeenten zijn nu besmettingen vastgesteld: Loon op Zand (5), Helmond (4) Rotterdam (3), Altena (3), Tilburg (3), Utrecht (2), Diemen (2), Coevorden (2), Amsterdam (2), Eindhoven (1), Delft (1), Hoeksche Waard (1) Beverwijk (1), Haarlem(1), Zaltbommel (1), Oss (1), Alphen aan den Rijn (1), Blaricum (1), Gooische Meren (1), Houten (1) en Hardinxveld-Giesendam (1).

Container bij Hoofddorp

Een patiënt zit in quarantaine op het terrein van de brandweer in Hoofddorp. Daar zijn ‘containerwoninkjes’ neergezet voor de isolatie van reizigers van Schiphol die positief zijn getest op het coronavirus en nog niet kunnen doorreizen. Dat bevestigt de woordvoerder van de burgemeester van Haarlemmermeer na berichten in verschillende media. Volgens haar is de benaming ‘container’ niet passend: het zijn eenkamerwoninkjes met een wc, een douche, ramen en een deur.

Lees ook deze blog van Leo Kwarten over het coronavirus: complotdenkers in het Midden-Oosten draaien overuren

Op dit moment is één van de huisjes bezet. Er wordt een man opgevangen die via Schiphol het land is ingekomen maar nog niet kan doorreizen. Hij zit daar in isolatie en krijgt zijn eten en drinken aangereikt. Intussen wordt gezocht naar een andere plek om deze patiënt op te vangen. Waar hij vandaan komt, kan de woordvoerder niet zeggen.

Italië sluit scholen en universiteiten, Vindicat skiet door

Italië neemt rigoureuze maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De regering in Rome heeft woensdag besloten dat alle scholen en universiteiten in het hele land tot en met 15 maart dicht blijven, meldt het persbureau ANSA. ‘Het is onvermijdelijk,’ zegt premier Giuseppe Conte. ‘De wetenschappers vragen het aan ons.’

Tien dagen geleden werden openbare gebouwen en (hoger-)onderwijsinstellingen in de zwaarst getroffen gebieden in het noorden van Italië ook al gesloten. Veel grote sportevenementen worden afgelast of zonder publiek gespeeld, zoals de duels in de voetbalcompetitie Serie A. In Italië zijn in totaal zeker 79 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, minstens 2.500 personen zijn besmet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde dinsdag niet op vakantie te gaan naar Noord-Italië, maar toch piekert een groep van 900 leden van het Groningse studentencorps Vindicat er vooralsnog niet over om de skitrip in Sestriere in het noordwesten van Italië af te gelasten. Zaterdag ging de groep op reis, toen het gebied al als risicogebied was aangewezen. Voor zover bekend is de dichtstbijzijnde besmetting vastgesteld op 200 kilometer van het skigebied.

Senatus Rector en woordvoerder Floris Hamann van Vindicat staat naar eigen zeggen elk dagdeel in nauw contact met het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de GGD in de stad Groningen. ‘Ik denk niet dat we naar Italië waren gegaan als het huidige reisadvies van kracht was geweest op het moment van vertrek,’ zegt Hamann woensdag tegen RTL Nieuws. ‘Maar zaterdag was dat nog anders.’ Volgens hem worden Vindicat-leden ter plaatse gecontroleerd op eventuele signalementen van ademhalingsklachten en koorts.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel terug over Vindicat: Niks fijners dan – eindelijk – het corps de maat kunnen nemen

Wanneer de studenten uit Groningen zondag terugkeren, moeten zij ‘zichzelf in de gaten houden’, zei RIVM-baas Jaap van Dissel dinsdag in een gesprek met de Tweede Kamer. De PVV is niet te spreken over de wintersportvakantie van Vindicat in Noord-Italië. Kamerleden Harm Beertema en Chris Jansen vinden de reis gezien het coronavirus ‘zeer onverstandig’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het PVV-duo heeft Kamervragen gesteld aan minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Beertema willen onder meer van de ministers weten welke maatregelen zij ‘bij terugkeer van de 900 leden van Vindicat treffen om de Groningse universitaire gemeenschap te vrijwaren van besmettingen’.

Iran laat gevangenen los

Ieder continent heeft sinds deze week een coronavirus minstens een besmetting gemeld, behalve Antarctica. De heftigste brandhaarden van het virus zijn nog altijd China, Zuid-Korea en Iran. Volgens officiële cijfers van Iran zijn daar 2.336 mensen besmet; 54.000 gevangen zijn tijdelijk vrijgelaten om de verspreiding van het virus in gevangenissen te voorkomen. Wereldwijd zijn nu meer dan 90.000 mensen in 73 landen besmet met de ziekte.

In Europa zijn de meeste coronapatiënten in Italië, met meer dan tweeduizend besmettingen. Op twee staat Frankrijk, daar zijn ruim 200 mensen besmet.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn we nog op ‘onbekend terrein’ wat betreft de verspreiding van het virus, maar is het nog geen wereldwijde pandemie. De laatste ziekte die zo werd genoemd was het Mexicaanse griepvirus in 2009 en 2010. Tienduizenden mensen stierven aan die ziekte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.