Niks fijners dan – eindelijk – het corps de maat kunnen nemen

30 september 2016Leestijd: 2 minuten
De nieuwbouw van studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt - bron:ANP

Het is niet zo dat de walgelijke misdragingen en de krukkige damage control in Groningen moeten worden goedgepraat. Maar de manier waarop opiniemakers en sommige politici reageren op wat daar is gebeurd, is buitenproportioneel.

Leden van studentencorpora hebben een nogal neerbuigende benaming voor niet-leden: knorren. Die naam zou volgens sommigen niks te maken hebben met het geluid dat varkens voortbrengen. Knor staat voor Kent Niet Onze Regels.

Corpsleden vinden dat zij lid zijn van de beste, of liever gezegd, enige studentenvereniging waarvan je lid kunt zijn. Het grappige is dat andere verenigingen dat in zekere zin beamen, door zich te gedragen als copy-cats van de corpora. Maar dan wat losser.

De studentencorpora, vaak al twee eeuwen oud, kenmerken zich eerder door hun strikte regels en gevoel voor traditie dan doordat zij elitaire bolwerken zijn.

Als je ambitieus bent, is het corps de goede plek

Ja, het is waar dat veel leden ook weer vaders of moeders en misschien ook grootouders hadden die lid waren. En sommige van die families hebben het zo goed gedaan dat zij nu tot de elite behoren. Als je ambitieus bent, is het corps een uitstekende plek om naast de studie vertier te zoeken. Oud-corpsleden zijn vele malen vaker terug te vinden op maatschappelijke topposities dan niet-leden.

Maar het mooie van de corpora is dat iedereen er welkom is om lid te worden. Milieu, kleur, gezindte, het speelt allemaal geen rol. Je hebt echt geen streepje voor als je stinkend rijk bent, van adel of kind van een oud-lid. Integendeel – dan moet je je juist extra hard bewijzen.

Buitenproportionele reacties op ‘Groningen’

Als eens in de zoveel tijd één van de corpora negatief in het nieuws is, zoals nu Vindicat in Groningen, staan de ‘knorren’ van weleer in slagorde klaar om hun gram te halen op het instituut waarvan zij meenden dat het op ze neerkeek, of waartegen zij zo opkeken dat ze zelf geen lid durfden te worden.

Niet dat de walgelijke misdragingen en de krukkige damage control in Groningen moeten worden goedgepraat, maar de manier waarop opiniemakers en sommige politici reageren op wat daar is gebeurd, is buitenproportioneel. De zogenaamde ‘bangalijst’ lijkt in de media tot meer verontwaardiging te leiden dan de structurele besnijdenis van islamitische meisjes.

Natuurlijk gaat Buma geen afstand nemen

Helemaal potsierlijk natuurlijk is de eis van PvdA-minister Jet Bussemaker dat CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma afstand neemt van het Groningse corps, waarvan hij lid is geweest.

Dat gaat Buma natuurlijk nooit doen. En eist Bussemaker dit ook van haar partijgenoot Job Cohen, net als Buma oud-lid?

En nu weer over tot de orde van de dag.