Leo Kwarten

Corona: complotdenkers in het Midden-Oosten draaien overuren

03 maart 2020

In Midden-Oosterse landen is het coronavirus voer voor complotdenkers, schrijft arabist Leo Kwarten. Vooral Amerika en Israël worden er veelvuldig van beschuldigd achter de pandemie te zitten, ook door academici. Geestelijken zien het virus als een straf voor China wegens de onderdrukking van de Oeigoeren.

Wist u dat het coronavirus in 2015 opzettelijk werd verspreid tijdens een militair-industriële conferentie in China? En dat de Amerikaanse delegatie bij die gelegenheid in het geheim ‘besmette’ elektronische vliegen losliet? De brenger van deze journalistieke scoop is dr. Sabah Al-Akili. In Irak is hij een bekend politiek commentator. Op 5 februari was hij te gast bij Aletejah Televisie in Bagdad. ‘Wie profiteert?’, oreerde dr. Al-Akili tegenover het ademloos luisterende hoofddoekje tegenover hem. ‘De Verenigde Staten,’ beantwoordde hij zijn eigen vraag. ‘Dit is bedoeld om Chinese producten van hun markten de weren.’

Niet alleen taxichauffeurs; ook intelligentsia ziet overal samenzweringen

Leo Kwarten

Leo Kwarten is arabist en antropoloog. Als zelfstandig gevestigd adviseur werkt hij voor bedrijven die opereren in het Midden-Oosten. Daarnaast publiceert hij over politiek en religie in de regio.

Het complotdenken is uitgevonden in het Midden-Oosten. Dan heb ik het niet over de incidentele taxichauffeur die beweert dat de Joden de Holocaust hebben verzonnen om hun samenzwering tegen de Arabieren te maskeren. Nee, dan heb ik het over de intelligentsia waartoe figuren als dr. Al-Akili worden gerekend. Alleen in het Midden-Oosten ontmoet je figuren die hun PhD hebben behaald op Harvard en weldoordachte meningen ventileren, totdat ze ineens zonder enige aanleiding – oeps! – beweren dat de aanslag op het World Trade Center in 2001 niet het werk was van Al-Qa’ida maar van de Mossad.

Dus op het moment dat zich een onbekende ziekte aandient, zoals varkenspest, MERS en nu dus corona, duurt het niet lang voordat doctoren, journalisten en schriftgeleerden zich profileren in de Arabische media met de meest wonderlijke theorieën. De fantasten vallen in twee groepen uiteen: geestelijken en zelfverklaarde ‘experts’. De eersten ontwaren achter alles de hand van God. De laatsten leggen genadeloos de kuiperijen van een wereldomvattend complot bloot. Net zoals bij Bassie en Adriaan zijn de boeven meestal dezelfde: Amerikanen, Joden, moslimmeppers, of een combinatie van deze drie.

Voor de mannen van God is het coronavirus een inkoppertje. Een straf van de Allerhoogste, wat anders? Zo vaardigde de Syrische sjeik Abd Al-Razzaq Al-Mahdi op 23 januari een fatwa uit waarin het moslims wordt toegestaan feest te vieren vanwege de verspreiding van het coronavirus in China. Ook mogen ze God in hun gebeden vragen de Chinezen te vernietigen. ‘Ze hebben de moslims in China immers vermoord en onderdrukt’, legt de sjeik uit. Hij krijgt bijval van onze haatimam des vaderlands, Fawaz Jneid. ‘Het coronavirus is een waarschuwing van God voor andere tirannen en onrechtplegers’, schrijft hij op twitter.

Saudische columnist ziet een samenzwering van Amerika en Israël

Saud Al-Shehry is columnist bij het Saoedische dagblad Al-Watan. Op 2 februari schreef hij dat Amerikaanse en Israëlische farmaceuten uit winstbejag het coronavirus hebben verspreid. Alleen rijke landen als China zijn de klos, redeneert hij. Arme landen als Burundi en de Comoren ontspringen de dans. Die kunnen het serum dat de de VS en Israël dadelijk als een reddingsboei zullen toewerpen aan de doodzieke bevolking – tegen woekerprijzen uiteraard – toch niet betalen. ‘We hebben het allemaal al een keer gezien’, verzucht Al-Shehry. Varkenspest, vogelgriep en corona, bah, het is allemaal éen grote samenzwering.

De complotdenkers draaien momenteel overuren. De Saudische sjeik Abdullah Al-Muhaysini meent te weten dat China alle vluchten vanuit Wuhan heeft gecancelled. Behalve die naar West-China, waar de Oeigoerse moslimminderheid woont. ‘Zoals gebruikelijk laten de criminele communisten in China geen kans onbenut om de Oeigoeren uit te roeien’, concludeert hij. De Egyptische journalist Ahmad Rifaat beweert dat het vooral een propagandaoorlog betreft: ‘De VS willen met de verspreiding van corona doen voorkomen dat China een achterlijk land is waar ze vleermuissoep eten en dat epidemieën exporteert.’

Iraanse leider Khamenei: buitenlandse media saboteerden verkiezingen

Lees ook deze blog van Roelof Bouwman terug: Wat we kunnen leren van complotdenkers

Ook de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei deed een duit in het zakje. Hij beschuldigde de buitenlandse media er van de onlangs gehouden Iraanse parlementsverkiezingen te hebben gesaboteerd. ‘De media hebben er alles aan gedaan de Iraanse kiezers te ontmoedigen te gaan stemmen onder het voorwendsel van ziekte en virus,’ fulmineert de grootayatollah op zijn website. De opkomst van het electoraat was inderdaad historisch laag. Dat is opmerkelijk, want het was algemeen bekend dat de Iraniërs stonden te trappelen van ongeduld om naar de stembus te gaan, zeker nadat de Raad van Hoeders duizenden liberale en hervormingsgezinde kandidaten had gediskwalificeerd. Duidelijke zaak: een complot!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.