Mensensmokkel

Harbers waarschuwt: asielzoekers ophalen heeft geen zin

20 december 2018

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) heeft de stichting ‘We gaan ze halen’ gewaarschuwd. De actiegroep ‘We gaan ze halen’ wil naar Griekenland rijden om daar 150 asielzoekers op te halen en naar Nederland te brengen. In De Telegraaf zegt Harbers, die over migratie en mensenhandel gaat, dat de actie ‘illegaal’ is.

Wat wil de actiegroep doen?

Vrijdagochtend om 09.00 uur wil ‘We gaan ze halen’ met een bus en vijftig auto’s vanuit Utrecht richting Griekenland rijden. Daar willen ze 150 asielzoekers ophalen om die naar Nederland te brengen. Zo’n zeventig deelnemers aan de actie hopen op Kerstavond in Griekenland aan te komen. De bedoeling is op Tweede Kerstdag terug te rijden met dus 150 asielzoekers.

Belangrijk! Nu de actie wordt opgepikt door media worden we in berichtgeving vaak beticht van ‘mensensmokkel’. Voor de…

Posted by We Gaan Ze Halen on Thursday, December 20, 2018

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat wil de actiegroep doen, omdat die vindt dat Nederland niet genoeg asielzoekers opvangt. Op Facebook schrijft de actiegroep ‘niets illegaals’ te doen en alleen mensen mee te nemen ‘als we daar toestemming voor krijgen’.

Het vervoeren van vluchtelingen zonder papieren is strafbaar. Zo werd vandaag in Zweden de journalist Fredrik Önnevall veroordeeld voor mensensmokkel. Hij hielp in 2014 een 15-jarige Syriër in Zweden te komen vanuit Griekenland.

Hoe reageert Harbers?

In De Telegraaf haalt de staatssecretaris flink uit naar de actiegroep. ‘Het illegaal vervoeren van mensen zonder verblijfsrecht komt neer op mensensmokkel en is strafbaar.’ Harbers erkent de zorgen van de actiegroep te delen, maar volgens hem is het ophalen van vluchtelingen geen oplossing.

De staatssecretaris zegt het ‘een slecht idee’ te vinden omdat de mensen ‘illegaal’ en ‘zonder zekerheden’ naar Nederland worden gehaald. De staatssecretaris bezweert de mensen direct terug te sturen als de actiegroep erin slaagt asielzoekers naar Nederland te brengen.

Hoe groot is de kans dat de actie slaagt?

De stichting heeft een brief geschreven aan de Griekse overheid met de vraag om die 150 personen te selecteren en voorbereiden op de komst naar Nederland. Ook is de hoop dat de Griekse regering aan die mensen reispapieren geeft, zodat ze met de stichting mee terug naar Nederland kunnen reizen. Tot op heden heeft de Griekse regering nog niet gereageerd op de brief.

Wie zit er achter ‘We gaan ze halen’?

De actiegroep werd opgericht door theoloog Rikko Voorberg (38). Hij verwierf eerder bekendheid door op 4 mei een ‘vluchtelingenherdenking’ te organiseren. Als oprichter van de stichting ‘We gaan ze halen’ wil hij asielzoekers uit aankomstlanden zoals Griekenland naar Nederland halen. Volgens Voorberg houdt Nederland zich niet aan de afspraken die met de Europese Unie zijn gemaakt.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Hoe linkse dominees de rechtsstaat ondermijnen

Begin vorig jaar probeerde Voorbergs stichting de komst van extra vluchtelingen bij de rechter af te dwingen. Eerst in een kort geding en later in hoger beroep eiste ‘We gaan ze halen’ de opname van duizenden extra asielzoekers door Nederland. Beide keren ging de rechter niet mee in de eis.

Of de nieuwe actie van de groep succesvol zal zijn, is maar de vraag. Op veel plaatsen langs de grens met Griekenland staan hekken en zijn er grenscontroles. Als de 150 personen geen officiële reisdocumenten krijgen, zullen zij waarschijnlijk snel worden tegengehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.