Macedonië krijgt Hongaarse hulp bij grensbescherming

12 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Macedonië is begonnen aan uitbreiding van het grenshek bij de grens met Griekenland. Doel is om de duizenden migranten, die via deze grens Europa binnen proberen te komen, te weren.

Opmerkelijk is dat Macedonië, geen lid van de Europese Unie en de visumvrije Schengenzone, daarbij wordt geholpen door een aantal EU-landen, meldt The Times.

Succes

Macedonië neemt een voorbeeld aan Hongarije, dat eerder een grenshek plaatste om de route door de Balkan van de talloze doorreizende migranten af te snijden. En met succes: nadat het hek geplaatst werd, begonnen migranten Hongarije te mijden en kozen ze voor alternatieve routes.

Het hek van Macedonië is een nieuwe poging om de Balkan-route af te snijden. Verschillende Oost-Europese EU-landen helpen Macedonië, onder meer door grensbewakers naar het land te sturen. Het land kampte zelf eerder met opstootjes, nadat migranten met het grenshek werden geconfronteerd en doorgang eisten.

Balkan-hek

Tot dusver zijn 850.000 migranten via de Balkanroute Europa binnengekomen. De Hongaren nemen een leidende rol op zich bij de grensbescherming van Macedonië. Ook de landen Slovenië, Slowakije, Kroatië en Tsjechië sturen grensbewakingspersoneel naar de Macedonische grens met Griekenland.

Als deze grens goed afgesloten wordt, dan wordt Griekenland geïsoleerd.  Griekenland, wél een lid van Schengen, ligt al lang onder vuur omdat het land de Balkanroute in stand zou houden door migranten via de eigen grenzen te laten doorreizen naar andere Europese landen.

De afspraken die de EU met Turkije heeft gemaakt over het terugdringen van de toestroom van migranten, zijn niet voldoende, zei de Hongaarse premier Viktor Orbán vorige week, nadat het nieuws van de massa-aanrandingen in Keulen wereldkundig werd. De EU heeft Turkije onder meer 3 miljard euro steun belooft, als het land de migrantenstroom richting Europa stremt.

‘Pogingen om de grenzen de Europese grenzen en de grenzen van Schengen te versterken hebben gefaald,’ aldus Orbán. Hij pleitte toen voor een ‘Balkan-hek’, dat van de Adriatische Zee tot de Zwarte Zee zou moeten lopen.