Brabant krijgt 20 miljoen euro voor aanpak van ondermijnende drugsmisdaad

16 november 2018Leestijd: 2 minuten
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onderzoekt hoe hij de kinderen terug kan halen - ANP

Dat de regio Brabant-Zeeland van minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid met 20 miljoen euro het meeste geld krijgt om de ondermijnende misdaad aan te pakken, is logisch. Daar is de drugsindustrie het diepst ingevreten in de samenleving en zijn politie en justitie verwikkeld in een bikkelharde strijd tegen de drugsmaffia.

In een brief aan de Tweede Kamer maakt minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) vrijdagmiddag bekend hoe hij de 100 miljoen euro verdeelt die het kabinet-Rutte III eenmalig heeft uitgetrokken voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

De regio Brabant-Zeeland krijgt 20 miljoen om de verregaande verwevenheid van onder- en bovenwereld aan te pakken. Daar zijn schatrijke drugsbaronnen bijna onaantastbaar, en hebben politie en justitie de grootste moeite om de oorlog niet te verliezen.

Het geld gaat onder meer naar een betere analyse van data om een scherper beeld te krijgen van de misdaad. En ook naar de inzet van financieel rechercheurs om geldstromen in kaart te brengen en geld af te pakken. Verder komt er weerbaarheidstraining voor bestuurders en ambtenaren, en moet de sociale weerbaarheid van risicowijken worden vergroot.

Rotterdam inclusief haven krijgt 11 miljoen, Amsterdam inclusief Schiphol 8,3 miljoen en Limburg bijna 9 miljoen euro.

Niet toereikend

Het beschikbare budget van 100 miljoen was volgens Grapperhaus niet toereikend om alle voorstellen te honoreren. ‘Daarom moesten scherpe keuzes worden gemaakt.’ De minister heeft zich laten adviseren door het Strategisch Beraad Ondermijning dat onder onafhankelijk voorzitterschap staat van oud-burgemeester Peter Noordanus van Tilburg.

Lees dit Verhaal van de Week terug

Narcoprovincie Brabant: een verloren oorlog?

Nadruk ligt op de aanpak van de illegale drugsindustrie, de verwevenheid van onder- en bovenwereld en de criminele geldstromen. Het beschikbare budget gaat onder meer naar een betere beveiliging van Schiphol en de haven van Rotterdam tegen drugssmokkel, het verbeteren van inzicht in financiële geldstromen en versterking van de aanpak van drugsmisdaad in buitengebieden (vakantieparken, agrarische bedrijven en industrieterreinen). Ook worden maatregelen genomen in branches waar veel criminaliteit voorkomt, zoals de autobranche en de horeca.

Nederland moet een minder aantrekkelijk land worden voor de georganiseerde misdaad, zegt minister Grapperhaus. ‘Daarom gaan we de onderliggende voedingsbodem aanpakken. Door deze concrete investering en door versterking van de samenwerking van overheden en bedrijfsleven gaan we de georganiseerde misdaad een slag toe brengen. De aanpak hiervan zie ik als een van mijn belangrijkste opdrachten.’

Nederland drugsland: Hoe het gedoogbeleid ontspoorde

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.