Premium Lock Druk van de drugsmaffia neemt toe

29 oktober 2018Leestijd: 5 minuten
Februari 2017: politie valt woonwagenkamp binnen waar Klaas Otto woont en doorzoekt drie huizen

De val van de Brabantse justitie-top speelt georganiseerde criminaliteit in de kaart. Door de inzet van bestuursrecht worden burgemeesters steeds meer crimefighters en komen zo nog meer in de vuurlinie te liggen.

Het gebeurt zelden dat de complete leiding van een arrondissementsparket het veld moet ruimen, maar het gedwongen vertrek van de top van het Brabantse Openbaar Ministerie (OM) viel niet te voorkomen. Het lijkt te gaan om slecht personeelsbeleid, maar de interne problemen zijn volgens ingewijden het directe gevolg van de veeleisende strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Een medewerker van het parket Zeeland-West-Brabant vergelijkt de verstoorde verhoudingen met het stripboek Asterix en de intrigant. Achter de schermen is al tijden sprake van twee kampen. Het ene is op de hand van hoofdofficier Charles van der Voort – een ervaren crimefighter –, het andere kamp heeft juist grote kritiek op zijn functioneren en ziet hem als intrigant.

Chaos binnen top Brabantse justitie speelt misdaad in de kaart

De sfeer op het parket is onwerkbaar, bleek uit een onderzoek op last van de landelijke leiding van het OM. Van de 28 ‘indicatoren’ over de organisatie stonden er 25 op ‘rood’. Medewerkers klagen over ‘een verrotte sfeer’.

Het zou onder meer gaan om benoemingen van ‘vriendjes van de baas’ in functies waarvoor helemaal geen vacature was. En Van der Voort zou buiten iedereen om een open lijn onderhouden met De Telegraaf, vooral over de slepende strafzaak tegen beroepscrimineel Klaas Otto. Die zou achter het uitgelekte plan voor een moordaanslag op officier van justitie Greetje Bos zitten. De magistraat moest onderduiken. Zij werd deze zomer voor de VVD wethouder van Financiën, Duurzaamheid en Sociale veiligheid in Breda, maar kan daar wegens haar veiligheid nog altijd niet wonen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw