Publieke omroep Premium Corner

Waarom Hilversum altijd wint van Den Haag

24 september 2018

Gert-Jan Segers is de zoveelste in een lange rij die de publieke omroep wil aanpakken. Dat moet ook, maar het zal ook hem niet lukken.

Voor de publieke omroep geldt een beetje hetzelfde als voor vrede in het Midden-Oosten. Er wordt veel over gesproken, maar er verandert weinig. Goedwillende omstanders, zoals deze maand fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, dragen steeds allerlei oplossingen aan en spannen zich tot het uiterste in om de zaak in beweging te krijgen. Maar als puntje bij paaltje komt, haken betrokkenen af.

Dat is treurig, want zo wordt het steeds moeilijker om de omroep te moderniseren en een bestel te introduceren dat ook de komende decennia levensvatbaar is. En dat is noodzakelijk, want zowel de functie als de organisatie van de publieke omroep heeft zichzelf overleefd. Maar als je al bijna honderd jaar bestaat, is het natuurlijk moeilijk om dat te erkennen. Of, zoals Hans Laroes in 2011 zei bij zijn afscheid als hoofdredacteur van het NOS Journaal: ‘Als dinosaurus weet je zelf niet dat je aan het uitsterven bent en het over een andere boeg moet gooien.’ Wat ook niet helpt, is dat de geldschieter, de overheid, wel aandringt, maar niet doorbijt.

1. Waarom is de politiek zo besluiteloos?

Dat de overheid de afgelopen decennia weliswaar van alles probeerde, maar toch niet doorzette, heeft drie oorzaken.

In de eerste plaats zijn er van oudsher sterke banden tussen de omroeporganisaties in Hilversum en de grote politieke partijen. Ze behoorden immers ooit tot dezelfde zuil. De VARA met de PvdA tot de socialistische, de KRO en de NCRV tot de christen-democratische, en de AVRO en de TROS hadden weer banden met de VVD, zoals de VPRO inmiddels met D66.

Iedereen in Hilversum en Den Haag heeft er baat bij die banden goed te onderhouden. Zo is er voor politici die afscheid nemen van Den Haag vaak wel een baantje in Hilversum te vinden. Het Mediapark is vergeven van verenigingen, raden van toezicht en besturen. Maar wil je die mogelijkheid openhouden, dan ga je als mediaspecialist in de Tweede Kamer natuurlijk niet al te lastig doen over de financiering van de publieke omroep of pleiten voor een geheel ander bestel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.