CIDI waarschuwt voor meer antisemitisme door DENK

11 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Selcuk Oztürk (DENK) tijdens een debat in de Tweede Kamer Foto: ANP

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) waarschuwt voor meer antisemitische uitlatingen in de politiek door de opkomst van partijen zoals DENK en NIDA. Het CIDI registreerde dit jaar 113 antisemitische incidenten, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (109).

Dat staat in de CIDI Monitor Antisemitische Incidenten in Nederland 2017. Onder de incidenten vielen 28 bekladdingen en vernielingen, waaronder het ingooien van ruiten van het Joodse restaurant HaCarmel en van de Joodse instelling Chabad Central te Amsterdam. Er werden vier geweldsincidenten geregistreerd, waaronder ernstige mishandelingen van een Joods Syrische vluchteling en twee Joodse toeristen uit Israël.

Zeven van de incidenten hadden plaats in de politiek. Zo klaagde Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk tijdens een debat over ‘de lange arm van Israël en de Joden’. En op Facebook speelde DENK in op antisemitische stereotyperingen met een afbeelding van twee schaduwachtige figuren (één met keppel, de ander met een hoge hoed) die de machtige Joodse lobby moeten voorstellen.

Lees verder onder de afbeelding:

#Israëlische lobby gaat onverminderd door met lastercampagne tegen minister Kaag#Kamervragen (in de comments)

Posted by DENK on Tuesday, October 31, 2017

Volgens de directeur van het CIDI Hanna Luden is de stijging van antisemitische uitlatingen in de politiek het gevolg van de opkomst van islamitische partijen als NIDA en DENK. Israël is voor deze partijen een makkelijk doelwit om aan te vallen, zegt ze in het radioprogramma WNL op Zaterdag. De grens tussen kritiek en antisemitisme wordt daarbij geregeld overschreden. 

Het CIDI pleit voor een zwaardere bestraffing van geweldsmisdrijven met antisemitisch oogpunt. Want wordt iemand aangevallen vanwege zijn of haar afkomst of geloof, dan raakt dat volgens het CIDI niet alleen het individu, maar de Joodse gemeenschap als geheel. Het geweld heeft een grote impact op het gevoel van onveiligheid in de Joodse gemeenschap.