Afblazen Pegida-protest leidt tot vreugdedans bij tegendemonstranten

07 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Tegendemonstranten met Turkse vlaggen bij de Laleli-moskee in Rotterdam-Charlois - Foto: ANP

In Rotterdam zouden aanhangers van anti-islambeweging Pegida hun langverwachte demonstratie houden. Op het laatste moment blies Pegida het protest echter zelf af, tot grote vreugde van een honderdtal tegendemonstranten.

De demonstratie, waarbij varkensvlees geroosterd zou worden voor de Laleli-moskee in Rotterdam-Charlois, riep veel weerstand op. Voor moslims is varkensvlees onrein. De Pegida-actie werd niet verboden door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Andere steden wilden Pegida-barbecues niet hebben

Pegida wilde ook in Gouda, Arnhem, Utrecht en Den Haag demonstratief een varken roosteren tijdens het avondgebed en de ramadan, maar die steden verboden de demonstraties wel. In Utrecht oordeelde de voorzieningenrechter maandag dat het verbod dat burgemeester Jan van Zanen (VVD) had opgelegd, terecht was. De enige burgemeester die de barbecue in zijn stad niet wilde verbieden, was Ahmed Aboutaleb (PvdA), zelf moslim: Aboutaleb zei dat hij niet wilde tornen aan het demonstratierecht. DENK, dat vaker kritiek heeft op Aboutaleb, had hem wel opgeroepen tot een verbod, maar geen enkele andere partij in de Rotterdamse gemeenteraad steunde die motie.

Volgens RTV Rijnmond was de bus met twintig Pegida-aanhangers op weg naar de moskee, toen die weer rechtsomkeert maakte. Pegida zou hebben verklaard dat de politie de veiligheid van de demonstranten niet kon garanderen. Volgens de gemeente Rotterdam is het de eigen keuze van de demonstranten geweest om hun protest af te blazen.

Tegendemonstranten extatisch over afblazen demonstratie

De opkomst van de twintig Pegida-aanhangers kon rekenen op een tegendemonstratie van uit honderden mensen. ’s Middags verzamelden zich al mensen die opkwamen voor de moskee, en na de annulering van Pegida gaan er op sociale media beelden rond van extatisch scanderende tegendemonstranten. Er zijn ook groepen mensen te zien met Turkse vlaggen, en volgens aanwezigen zijn leuzen te horen als ‘Allahu Akbar’ en ‘Aboutaleb hoerejong’.

De Turkse minister voor Europese Zaken Omer Celik bemoeide zich woensdag ook met de kwestie. Hij noemde het idee om een varken te roosteren voor de Laleli-moskee ‘tot nu toe de meest immorele poging ooit in de geschiedenis van haatmisdrijven’. Moslims zullen als reactie een ‘lesje menselijkheid’ geven, verklaarde Celik. De Turkse minister kondigde woensdag aan dat Turkse en moslimorganisaties in Rotterdam bloemen zouden leggen rond de moskee ‘om een muur van liefde op te werpen tegen de geur van haat’.

De actiegroep 010 voor Vrede kondigde eerder een vreedzame tegenactie aan, waarbij onder meer met krijt op de stoep voor de moskee zou worden getekend. 010 voor Vrede is een initiatief van de voormalige leider van ChristenUnie-SGP Setkin Sies, die zei op zoek te zijn naar ‘verbinding, geen confrontatie’. In februari 2017 organiseerde diezelfde werkgroep ook al een ‘menselijk schild’ rond de Essalam moskee. Zo’n zestig mensen stonden hand in hand in een kring, als reactie op een aanslag op moskeegangers in de Canadese stad Quebec, waarbij zes doden vielen.