DENK wil onderzoek naar Aboutaleb om ‘houding’ naar Turkse Nederlanders

22 september 2017Leestijd: 2 minuten
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam

DENK wil dat de gemeenteraad van Rotterdam een extern onderzoek laat uitvoeren naar burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn houding ten opzichte van de Turks-Nederlandse gemeenschap in zijn stad. Het is een reactie op een uitnodiging van Aboutaleb aan Rotterdammers van Turkse afkomst om zondag met hem in gesprek te gaan.

De reactie op de uitnodiging van Aboutaleb is matig: tot nu toe hebben slechts enkele tientallen Rotterdammers zich aangemeld, meldde dagblad Trouw eerder op vrijdag. Het dagblad schreef bovendien op basis van anonieme verklaringen dat veel genodigden weg zullen blijven uit ‘angst’, omdat ‘alle Turkse Rotterdammers’ welkom zijn.

Reden voor bijvoorbeeld sympathisanten van de islamitische prediker Fethullah Gülen om weg te blijven: de Turkse regering houdt hem en zijn beweging verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije vorig jaar. De pers is overigens niet welkom bij de bijeenkomst.

Rellen Rotterdam

Volgens DENK is er veel kritiek op de uitnodiging. Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk zegt die gevoelens te begrijpen: ‘Het gedrag en de besluitvorming van Aboutaleb zijn de afgelopen tijd te vaak in strijd geweest met onze democratische waarden. In veel gevallen hanteert de burgemeester een dubbele maat.’

Volgens DENK is Aboutaleb onder meer verantwoordelijk voor ‘disproportioneel politiegeweld’ tegen demonstranten tijdens de rellen die eerder dit jaar in Rotterdam uitbraken nadat de Turkse minister Fatma Kaya het consulaat in de stad niet in mocht. Het was aanleiding voor een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Aboutaleb zei eerder dat de gemeente, justitie en politie correct hebben opgetreden bij de rellen.

‘Er zijn organisaties en burgers die aangeven bang te zijn voor represailles, in de vorm van extra controles, moeilijkheden bij het verkrijgen en/of verlengen van subsidies en vergunningen,’ laat Öztürk weten in een verklaring.

Genodigden vragen om excuses

Volgens DENK willen Turks-Nederlandse organisaties die zijn uitgenodigd eerst dat Aboutaleb zijn excuses aanbiedt. Volgens DENK is het ‘niet geheel toevallig’ dat Aboutaleb een poging tot verzoening doet, met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht.

Overigens bestaat de kans dat DENK zelf ook wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. De stad heeft een grote Turks-Nederlandse gemeenschap.