Pegida-barbecue verboden in Utrecht: in deze steden ook

04 juni 2018Leestijd: 4 minuten
De Ulu Moskee in de Utrechtse wijk Lombok aan het Moskeeplein. ANP

Na een kort geding heeft de voorzieningenrechter in Utrecht maandag besloten dat Pegida niet mag barbecueën op de stoep van de Sayidina Ibrahim-moskee in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De burgemeester Jan van Zanen (VVD) handelde juist door een verbod in te stellen, oordeelt de rechter. Ook in andere steden werden de demonstraties van Pegida verboden.

De ophef was groot toen de anti-islambeweging op 9 mei haar acties aankondigde. ‘Wanneer Anti-Zwarte Pieten prominent mogen demonstreren tijdens de intocht, in Dokkum, moet een prominente plek voor de moskee tijdens de ramadan ook mogelijk zijn!’ zei Pegida op Facebook. De post is inmiddels verwijderd.

Als eerste stond vandaag, 4 juni, Utrecht op de agenda, waar een speenvarken en speklapjes op het vuur zouden worden gelegd bij de ULU-moskee in de wijk Lombok. De gemeente liet weten dat ze niet zat te wachten op een demonstratie. Er werd een alternatieve plek aangeboden voor protest, maar ook daar mocht niet worden gebarbecued.

De anti-islamorganisatie kondigde daarna op Facebook aan de barbecue te verplaatsen naar de Sayidina Ibrahim-moskee in Kanaleneiland.

Rechter geeft burgemeester gelijk: barbecue geeft te veel onrust

Volgens de voorzieningenrechter heeft burgemeester Van Zanen terecht de aanvraag afgekeurd. Hij is bang voor wanordelijkheden, aangezien het ramadan is en het vanwege het avondgebed druk is rond de moskee. Bovendien beschouwen jongeren uit de buurt en andere wijken het roosteren van varkensvlees als een ernstige provocatie. Ook waren er geluiden van andere tegendemonstraties, waardoor ruzies dreigden. De omgeving was voor de politie slecht te controleren. Daarom wilde de burgemeester geen risico’s nemen. De rechter steunt hem hierin.

Pegida wil tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief het voor moslims verboden varkensvlees roosteren. Dat leidde tot ophef en een aantal gemeenten besloot de geplande protesten te verbieden. Een overzicht:

1. Arnhem

Ook de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA) wil niet dat anti-islambeweging Pegida volgende week dinsdag voor de deur van de Ayasofya-moskee in die stad een barbecue houdt. Volgens Marcouch is de Sonsbeeksingel, waaraan de moskee is gevestigd, daarvoor te smal en te druk.

Pegida is welkom op het plein voor het stadhuis, maar dat wil de organisatie zelf niet, aldus een woordvoerster van de burgemeester.

2. Gouda

De gemeente Gouda verbood Pegida om op woensdag een demonstratie te houden bij de En-Nour-moskee aan de Raam tijdens de ramadan. De gemeente heeft die demonstratie afgewezen, maar wel een andere locatie aangewezen: in het centrum, achter de Agnietenkapel.

‘De locatie die Pegida heeft aangedragen, biedt hiervoor naar mijn mening en die van de politie onvoldoende waarborgen,’ zei burgemeester Milo Schoenmaker in reactie op het besluit. Pegida-woordvoerder Edwin Wagensveld liet in het AD desgevraagd weten dat de beweging met een ‘gepaste reactie’ zal komen. ‘Over hoe die er gaat uitzien, doen we geen uitspraak.’

3. Rotterdam

In Rotterdam mag de beweging donderdag wel voor de Laleli-moskee gaan staan. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil ze het recht op demonstratie niet ontzeggen. De Rotterdamse gemeentefractie van DENK riep burgemeester Ahmed Aboutaleb op tot een verbod, maar kreeg daarvoor van geen enkele partij steun.

In een tweede motie riep DENK de burgemeester op om ‘alle nodige maatregelen’ te nemen om ervoor te zorgen dat er een veilige gebedsgang is tijdens de demonstratie. Ook deze motie haalde geen meerderheid. Aboutaleb noemde deze motie te eenzijdig, omdat hierin niet de veiligheid van de betogers wordt meegenomen.

Hoe radicaal rechts is ‘alternatief rechts’? Na het succes van de Amerikaanse ­Alt-Right-beweging, die nu zelfs in het Witte Huis zit, is er ook een Nederlandse variant. Elsevier Weekblad zocht de aanhangers op. >

4. Den Haag

Den Haag, waar Pegida vrijdag wil neerstrijken, heeft nog geen besluit genomen. De moskee in kwestie, de omstreden As-Soennah moskee, reageerde zondag voor het eerst op de plannen voor een barbecue voor de deur.

‘Wij willen onze zorgen uiten over de provocaties van Pegida. De situatie is dermate beladen en risicovol dat wij als moskee niet kunnen garanderen dat alles rustig verloopt. We willen dan ook de volledige verantwoordelijkheid daar leggen waar het hoort, namelijk bij de autoriteiten.’ Dat schreef het bestuur, dat hiervoor niet wilde reageren ‘om onnodige escalatie te voorkomen’, in een open brief.

Pegida en Arnhemse burgemeester al langer op gespannen voet

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch staat al langer op gespannen voet met Pegida. In september vorig jaar verstoorden drie Pegida-leden de installatie van Marcouch tot burgemeester. Tijdens de bijzondere raadsvergadering in het stadhuis riepen zij vanaf de publieke tribune: ‘Marcouch wegwezen’ en bliezen ze op fluitjes. Het trio werd daarna uit de zaal verwijderd.

De keuze voor de 52-jarige PvdA’er Marcouch als burgemeester zorgde daaraan voorafgaand al voor ophef. Pegida, de PVV en de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie NVU demonstreerden in Arnhem tegen zijn voordracht, die volgens hen zou leiden tot ‘islamisering van de hoofdstad van de grootste provincie van het land’.

Tegenactie tegen protestplannen opgetuigd

De organisatie ‘Ramadan Sponsortour’, een initiatief van PopUpKerken, is inmiddels een tegenactie begonnen in de vijf steden.

Mensen kunnen per demonstrant die voor de deur van de moskee staat, voor elk stukje varkensvlees dat het vuur opgaat en voor elk kwartier dat de barbecue aanstaat een sponsorbedrag toezeggen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, gaat naar de moskee.

Pegida heeft na het besluit aangekondigd elke moskee in het land afzonderlijk en na elkaar een aanvraag voor een protest te gaan indienen. Verdere verrassingsacties blijven volgens de anti-islambeweging uit, ook in Utrecht. Wel is Pegida van plan om deze week, behalve in Rotterdam, ook op een andere plek spontaan op te duiken.

Lees ook: Pegida moet het ontgelden na moordaanslag op Duitse politicus