Michael P. verdacht van meer geweld tijdens verblijf achter de tralies

08 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Michael P. en de luchtplaats van het Pieter Baan Centrum - ANP

Michael P., die wordt verdacht van het verkrachten en doden van Anne Faber, zou in het Pieter Baan Centrum (PBC) niet drie maar vijf medewerkers hebben aangevallen.

Eerder meldde het Openbaar Ministerie dat P. in februari drie mensen zou hebben mishandeld. Nu zegt justitie dat hij diezelfde dag nog twee mensen te lijf ging.

De mishandelingen worden toegevoegd aan de zaak die komende maandag en dinsdag inhoudelijk wordt behandeld bij de rechtbank in Utrecht.

P. mocht onder voorwaarden naar buiten

Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht. Daarop volgde een massale zoektocht door politie, familie en honderden vrijwilligers. Het lichaam van de 25-jarige Utrechtse werd na bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden.

P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor diverse zeden- en geweldsdelicten in 2010. Omdat hij aan het einde van zijn straf zat, mocht hij onder voorwaarden naar buiten. Op het moment van Fabers verdwijning had hij verlof om zijn jarige moeder te bezoeken.

Dat P. al na zeven jaar werd overgeplaatst naar de kliniek, terwijl hij tot elf jaar was veroordeeld, wekt bij velen verontwaardiging.

Niet de eerste keer dat P. zich misdraagt in een instelling

P. kwam in beeld nadat zijn DNA op de jas van Faber was aangetroffen. Die jas was gevonden tijdens een door familie en vrienden van Faber georganiseerde zoektocht in de omgeving waar ze verdween. Ook waren bloedsporen van Faber gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.

P. heeft deels bekend. Hij zal aanwezig zijn bij de rechtszaak, heeft zijn advocaat laten weten. Op de pro-formazittingen was hij afwezig.

Het is niet voor het eerst dat P. in de fout gaat terwijl hij in een instelling verblijft. Zo had hij in de kliniek in Den Dolder een seksuele relatie met zijn begeleidster en bezwangerde hij een medepatiënte. Bewoners zelf omschrijven de opvang als ‘een drugshol’. Na zijn aanhouding bleek dat P. in de kliniek grote vrijheden genoot. Zo kon hij zonder problemen naar een avondschool.

De zaak van Michael P. is in Nederland alles behalve een uitzondering, schreef Philip van Tijn