Anne Faber

Michael P. had enorme vrijheden in kliniek

26 oktober 2017

De verdachte van de moord op de Utrechtse Anne Faber (25) had enorme vrijheden in de kliniek waar hij verbleef, de Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Hij mocht zelfs naar een avondschool.

Dat bevestigt het Wellantcollege in Houten, waar P. een cursus tot hovenier volgde, tegenover De Telegraaf. De school was niet op de hoogte van de achtergrond van P. en zegt dat er snel een informatieavond komt voor de leerlingen.

Volgens de politie heeft P. wel enkele verklaringen, maar nog geen volledige bekentenis afgelegd. Gisteren werd bekend dat Anne Faber ook is verkracht. Het Openbaar Ministerie verdenkt P. van deze verkrachting en moord op de jonge vrouw.

Het lichaam van Faber werd op 12 oktober in Zeewolde gevonden, na een vermissing van bijna twee weken. Ze verdween op 29 september nadat ze een stuk was gaan fietsen. Daarop volgde een massale zoektocht door politie, familie en honderden vrijwilligers.

Voorbereid op terugkeer

Na de arrestatie van P. op 9 oktober vond de politie het lichaam van Faber. P. had de vindplek aangewezen. Hij verbleef op dat moment in de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar hij werd voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij. Hij was eerder veroordeeld voor een dubbele verkrachting van twee minderjarige meisjes en straatroven. Veel mensen zijn verontwaardigd  dat P. na zeven jaar al werd overgeplaatst naar de kliniek, terwijl hij eerder tot elf jaar was veroordeeld. Op het moment van Fabers verdwijning had hij verlof om zijn jarige moeder te bezoeken.

In de kliniek had P. onder meer een seksuele relatie met zijn begeleidster en  bezwangerde hij een medepatiënt. Ook werd de kliniek door bewoners zelf beschreven als een ‘drugshol’.

Match met profiel

P. kwam in beeld toen er DNA van hem op een gevonden jas van Anne Faber was ontdekt. Dat gaf een match met een profiel in de landelijke databank, vanwege zijn eerdere veroordeling. Sporen die zijn aangetroffen in de auto die P. tot zijn beschikking had, zorgden voor een doorbraak.

De politie gaat ervan uit dat P. het lichaam van Faber naar de plek in Zeewolde heeft vervoerd met die auto, meldt De Telegraaf.

Donderdag besloot de rechtbank dat Michael P. nog drie maanden in voorarrest blijft zitten. Op 10 januari is de eerste pro-formazitting van zijn proces.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.