Anne Faber

Ook achter tralies gedraagt Michael P. zich niet

06 juni 2018

Michael P., de man die wordt verdacht van het doden en verkrachten van Anne Faber september vorig jaar, wordt ook vervolgd voor de mishandeling van drie medewerkers van het Pieter Baan Centrum (PBC) waar hij ter observatie was opgenomen.

Dit incident gebeurde begin februari. P. viel eerst ’s middags een medewerker aan en ’s avonds twee andere medewerkers.

Tijdens de vorige niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Utrecht bleek dat er een aangifte lag van een ‘geweldsincident’ in het Pieter Baan Centrum, maar meer informatie werd toen niet gegeven. Inmiddels is duidelijk dat P. ook voor de drie mishandelingen wordt vervolgd. Deze worden toegevoegd aan de zaak die komende maandag en dinsdag inhoudelijk wordt behandeld, laat het Openbaar Ministerie weten.

P. mocht onder voorwaarden naar buiten

Faber verdween op 29 september 2017 na een fietstocht. Daarop volgde een massale zoektocht door politie, familie en honderden vrijwilligers. Het lichaam van de 25-jarige Utrechtse werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden.

P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor diverse zeden- en geweldsdelicten in 2010. Omdat hij aan het einde van zijn straf zat, mocht hij onder voorwaarden naar buiten. Op het moment van Fabers verdwijning had hij verlof om zijn jarige moeder te bezoeken.

Dat P. al na zeven jaar werd overgeplaatst naar de kliniek, terwijl hij eerder tot elf jaar was veroordeeld, wekt bij veel mensen verontwaardiging.

Niet eerste keer dat P. zich misdraagt in instelling

P. kwam in beeld nadat zijn DNA op de jas van Faber was aangetroffen. Die jas was gevonden tijdens een door familie en vrienden van Faber georganiseerde zoektocht in de omgeving waar ze verdween. Ook zijn bloedsporen van de student gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.

Hij heeft zijn daden deels bekend. P. zal aanwezig zijn bij de rechtszaak, heeft zijn advocaat laten weten. Tot nu toe was hij afwezig bij de pro-formazittingen.

Het is niet voor het eerst dat P. in de fout gaat terwijl hij in een instelling verblijft. Zo had hij in de kliniek in Den Dolder een seksuele relatie met zijn begeleidster en bezwangerde hij een medepatiënt. Bewoners zelf omschreven de opvang als ‘een drugshol’. Na zijn aanhouding bleek dat P.  in de kliniek grote vrijheden genoot. Zo kon hij zonder problemen naar een avondschool.

De zaak van Michael P. is in Nederland alles behalve een uitzondering, schreef Philip van Tijn

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.