Anne Faber

Levensgevaarlijke Michael P. had affaire met begeleidster in kliniek

12 oktober 2017

Michael P. had in de psychiatrische inrichting in Den Dolder een relatie met zijn begeleidster. De verdachte achter de verdwijning van de vijfentwintigjarige Anne Faber kon de kliniek met gemak in en uitlopen.

Dat meldt De Telegraaf. Michael P. werd in 2010 veroordeeld voor de verkrachting twee vrouwen. In de psychiatrische kliniek in Den Dolder moest hij worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving. In de kliniek knoopte hij echter een relatie aan met een begeleidster. Ook bezwangerde hij een andere patiënte. De man die was veroordeeld tot een celstraf van elf jaar, kon al dit voorjaar zonder begeleiding naar buiten. Hoewel hij door de rechter werd gezien als levensgevaarlijk, had Michael P. in Den Dolder alleen een meldingsplicht.

‘Knetterstoned’

‘Niet de leiding of de behandelaars vertellen wat er gebeurt, maar de bewoners van de inrichting.’ Dat zegt een oud-patiënt uit de kliniek in Den Dolder tegen De Telegraaf. ‘We moesten van de behandelaars kijken naar suffe voorlichtingsfilms uit de jaren tachtig. Dan zeiden we: we gaan naar buiten. Onze begeleiders wilden ons tegenhouden. Maar we gingen gewoon naar de coffeeshop en kwamen knetterstoned terug. Alles kon er.’ Dat Michael P. zonder begeleiding naar buiten kon, verbaast hem niet: ‘Als je maar een beetje goed gedrag vertoont, mag je al naar buiten.’

Koos Janssen, de burgemeester van Zeist, wil opheldering van het ministerie van Veiligheid en Justitie: ‘In de samenleving spelen nu twee vragen. Namelijk: hoe heeft het zover kunnen komen, en wie zitten daar eigenlijk?’ verklaart Janssen in een persconferentie.

‘Obsessie voor de perfecte moord’

Een man die eerder met Michael P. in de gevangenis zat, schetst een sinister beeld van de verdachte: ‘Hij had het alleen maar over de perfecte moord,’ zegt de oud-medegedetineerde tegen De Telegraaf. ‘Iemand begraven onder het asfalt bijvoorbeeld. Het was een obsessie. Zijn ex-vriendin wilde hij achter een trekhaak van een auto meeslepen. Hij zat vol wraak.’

Woensdag werd de zoektocht naar de vermiste Anne Faber verplaatst naar Zeewolde, waar Michael P. op de dag van de verdwijning gezien zou zijn. De zoektocht leverde vooralsnog geen resultaat op. Vandaag gaat de zoektocht verder in de omgeving van Zeewolde, de politie heeft ‘concrete informatie’ besloten om het gebied te doorzoeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.