Zeewolde

Lichaam vermiste Anne Faber (25) gevonden

12 oktober 2017

Het lichaam van de sinds 29 september vermiste Anne Faber (25) is gevonden in de omgeving van Zeewolde in Flevoland. Michael P. wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van Faber. Haar familie is in de loop van de dag ingelicht.

Rutger Jeuken, plaatsvervangende hoofdofficier van justitie, meldde de vondst van haar lichaam aan het begin van de avond tijdens een persconferentie. Ook is via forensisch onderzoek vastgesteld dat het om Faber gaat.

Het voorarrest van P. is vrijdag met twee weken verlengd. Hij vertelde de politie woensdagavond waar het lichaam van Faber lag, zegt Gerda van Leeuwen, politiechef Midden-Nederland, tijdens een persconferentie donderdag.

In het buitengebied van Zeewolde in Flevoland deed de politie de hele dag onderzoek. Agenten vermoedden dat het lichaam van de 25-jarige vrouw uit Utrecht er lag verborgen en zetten een deel van natuurpark Hosterwold af.

Schouwarts ter plaatse

In de loop van de middag was een schouwarts ter plaatse, dat er op duidde dat het lichaam van Anne wel eens zou kunnen zijn gevonden. Van Faber ontbreekt sinds 29 september elk spoor. Ze maakte een fietstocht door onder meer Hollandsche Rading en Baarn. In die laatstgenoemde plaats maakte ze nog een selfie in de regen. Daarna vernamen vrienden en familie niets meer van haar.

De hoofdverdachte is Michael P., een veroordeelde verkrachter die in een psychiatrische kliniek in Den Dolder zat om zich voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij. Omdat hij op het einde van zijn straf van elf jaar cel zat, mocht af en toe naar buiten. Zonder begeleiding. Hoewel hij door de rechter werd gezien als levensgevaarlijk, had P. in de kliniek van Altrecht Aventurijn alleen een meldingsplicht.

Naar nu blijkt gebeurden daar vreemde zaken. Zo knoopte P. een relatie aan met zijn begeleidster. Ook bezwangerde hij een andere patiënte. ‘Niet de leiding of de behandelaars vertellen wat er gebeurt, maar de bewoners van de inrichting,’ zegt een oud-patiënt uit de kliniek in Den Dolder tegen De Telegraaf. ‘We moesten van de behandelaars kijken naar suffe voorlichtingsfilms uit de jaren tachtig. Dan zeiden we: we gaan naar buiten. Onze begeleiders wilden ons tegenhouden. Maar we gingen gewoon naar de coffeeshop en kwamen knetterstoned terug. Alles kon er.’ Minister Stef Blok (VVD, Justitie) stelt een onderzoek in naar de kliniek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.