Protest

Pegida wil barbecuen bij moskeeën tijdens Ramadan

09 mei 2018

De anti-islambeweging Pegida gaat tijdens de ramadan en het avondgebed barbecues houden bij moskeeën in vijf plaatsen. Als eerste zal op 4 juni bij wijze van demonstratie een speenvarken op het vuur worden gelegd bij de ULU-moskee in Utrecht.

In de dagen daarna wil Pegida vergelijkbare demonstraties houden bij moskeeën in Arnhem, Gouda, Rotterdam en Den Haag.

‘Wanneer Anti-Zwarte Pieten prominent mogen demonstreren tijdens de intocht, in Dokkum, moet een prominente plek voor de moskee tijdens de ramadan ook mogelijk zijn!,’ zegt Pegida op Facebook. De post werd later weer verwijderd.

Gemeente wil in overleg met organisatie

De gemeente Utrecht zegt op de hoogte te zijn van de plannen van Pegida. ‘Demonstreren is een grondrecht. Maar we gaan wel in overleg met de organisatie om te zorgen dat een en ander binnen de regels van de wet blijft,’ aldus een woordvoerster.

Ook de gemeente Den Haag is in kennis gesteld van de actie. ‘Dat verzoek wordt zorgvuldig beoordeeld en getoetst aan de Wet openbare manifestaties. Dit traject loopt nog. Een gesprek met de organisatie over het hoe en wat van de aangekondigde actie maakt daar ook onderdeel van uit,’ aldus een woordvoerder.

Lees ook: Wat u moet weten over de rechtszaak Pegida-voorman Wagensveld

Trio verstoorde installatie Ahmed Marcouch

Gouda heeft een kennisgeving ontvangen voor de demonstratie en gaat met de aanvrager in gesprek, zegt een woordvoerster van deze gemeente. Rotterdam gaat de aanvraag van Pegida ‘in behandeling nemen’, is het enige wat een woordvoerder erover wil zeggen. De gemeente Arnhem gaat zich ook over de aanvraag buigen, aldus een woordvoerster.

Meer over protestbeweging Pegida: Wie is Raffie Chohan, spreker bij Pegida-demonstratie?

In september vorig jaar verstoorden drie Pegida-leden de installatie van Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem. Tijdens de bijzondere raadsvergadering in het stadhuis riepen zij vanaf de publieke tribune ‘Marcouch wegwezen’ en bliezen ze op fluitjes. Het trio werd daarna uit de zaal verwijderd.

De keuze voor de 51-jarige PvdA’er Marcouch als burgemeester zorgde eerder voor ophef. De PVV, actiegroep Pegida en de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie NVU demonstreerden in Arnhem tegen zijn voordracht, die volgens hen zou leiden tot ‘islamisering van de hoofdstad van de grootste provincie van het land’.

Lees ook: Pegida moet het ontgelden na moordaanslag op Duitse politicus

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.