nederland

Wat u moet weten over de rechtszaak Pegida-voorman Wagensveld

08 september 2016

Pegida-voorman Edwin Wagensveld zou vandaag voor de rechter verschijnen voor het vertonen van het hakenkruis in februari. Hij werd echter aangehouden nadat hij bij de rechtbank verscheen met hetzelfde logo op zijn t-shirt.

Op 27 februari hield anti-islambeweging Pegida een demonstratie bij de Stropera in Amsterdam. De organisatie drukte daarvoor een afbeelding van het hakenkruis in een prullenbak af op spandoeken en shirts. De beweging neemt naar eigen zeggen afstand van het nationaal socialisme met het verspreiden van de afbeelding. Bovendien beweert Wagensveld dat het hakenkruis in deze context mag worden getoond, omdat het zou gaan om vrijheid van meningsuiting.

Wagensveld weigert mee te werken

Toen hij een strafboete kreeg, weigerde de activist deze dan ook de betalen. Uit protest tegen te rechtszaak droeg hij een t-shirt met hetzelfde logo. Afbeeldingen van hakenkruizen zijn echter niet toegestaan in de rechtbank. Wederom weigerde Wagensveld mee te werken: hij wilde het logo niet afplakken of zijn t-shirt uit doen. Daarom werd hij meegenomen.

‘De volgende keer trek ik het gewoon weer aan,’ aldus Wagensveld, het kopstuk van de Nederlandse tak van Pegida. ‘Hiermee spreek ik me uit tegen het nationaal socialisme, de PKK, Anti-Fascistische Actie en Islamitische Staat.’ Een onbekende2016-09-08 10:20:36 AMSTERDAM - Edwin Wagensveld wordt aangehouden bij de rechtbank in Amsterdam. De Nederlandse Pegida-voorman moest voor de kantonrechter verschijnen omdat hij tijdens een demonstratie een spandoek toonde met een hakenkruis erop. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN vrouw, die ook het logo van het hakenkruis in de prullenbak op haar t-shirt had gedrukt, werd ook afgevoerd. Een aantal andere supporters van Wagensveld en zijn beweging, ging wel akkoord met het voorstel de hakenkruizen af te plakken.

Wagensveld zoekt vaak de confrontatie op. In een Facebookpost vroeg hij recentelijk voor hulp bij het ‘vangen’ van migranten. Hij is de leider van de Nederlandse tak van de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland (Europa) maar woont al 25 jaar lang in Duitsland. Na zijn eerste Pegida-demonstratie in 2014, weet Wagensveld het zeker: als activist wil hij zich inzetten tegen de islamisering van Nederland en Europa.

Mag een hakenkruis bij een demonstratie?

De kantonrechter buigt zich nu over de vraag of het vertonen van de nazisymboliek is toegestaan. Volgens emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos kan Wagensveld waarschijnlijk rekenen op een straf: ‘Een hakenkruis is een symbool van een racistische ideologie,’ zegt de Roos tegen BNR. ‘Wanneer je dat in een demonstratie meedraagt en je je discriminerend uitlaat over een groep of ras kan dat dus strafbaar zijn.’

Met het vertonen van het hakenkruis, negeerde Pegida het verbod van de Amsterdamse Burgemeester Eberhard van der Laan. In een interview met Trouw zegt jurist Berend Roorda echter: ‘Een burgemeester mag zich in Nederland, anders dan in Duitsland waar rechtsextremistische protesten op historische plaatsen zijn verboden, niet met de inhoud bemoeien.’ Op voorhand mag de politiek, in dit geval gaat het vaak om burgemeesters, niet bepalen wat wel of niet mag gebeuren tijdens een demonstratie. Protesten mogen volgens Roorda wel worden beperkt of verboden als de volksgezondheid in het geding is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.