Meer bekend over Syrische messensteker: politie was gewaarschuwd

15 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Beeld van de Syriër nadat hij werd neergeschoten door de politie - Foto: ANP

De politie heeft begin maart een anonieme schriftelijke melding in gebrekkig Engels ontvangen over de man die in Den Haag drie mensen neerstak. Daarin wordt gewaarschuwd dat de 31-jarige man van plan zou zijn een terroristische daad te plegen, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

‘Maar alleen een anonieme melding (zonder verdere bevestiging uit onderzoek) is onvoldoende om iemand aan te houden. De man was op het moment van de melding opgenomen in de GGZ-instelling,’ aldus het OM. Hij was dus psychiatrisch patiënt.

Geen bewijs voor terroristisch gedachtegoed

In zijn Haagse woning is volgens de politie geen materiaal aangetroffen dat wijst op terroristisch gedachtegoed. Er is ook geen afscheidsvideo of -brief gevonden en het incident is niet opgeëist. Justitie verdenkt de man van drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in een café.

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke vindt het goed dat het OM de anonieme tip naar buiten brengt. ‘Deze is zonder meer relevant in het onderzoek. Tegelijkertijd constateer ik ook dat naar aanleiding van deze melding begin maart de verdachte zorgvuldig door alle betrokken instanties onderzocht en gewogen is. Dat heeft niet geleid tot een ander beeld van de verdachte,’ aldus Krikke dinsdagavond.

De Haagse PVV zegt het vertrouwen in de burgemeester op. ‘De burgemeester heeft de Haagse bevolking bewust voorgelogen door te spreken over een verwarde man, terwijl zij nota bene was gewaarschuwd dat hij een aanslag zou gaan plegen,’ aldus PVV-raadslid Willie Dille.

Man was bekende van de politie

De man was al bekend bij de politie wegens ‘verward gedrag’. Zo gooide hij op 3 februari jongstleden zijn huisraad uit het raam van zijn woning. Daarna is hij een periode gedwongen opgenomen geweest. De psychiater heeft na verloop van tijd de gedwongen opname omgezet in een ambulante behandeling, wat betekent dat hij niet langer intern hoefde te worden opgenomen.

Onderzoek gaf geen aanleiding de man aan te merken als iemand met terroristische achtergrond en vooralsnog is niet met zekerheid te zeggen wat het motief van de verdachte is geweest voor de steekpartij, zegt het OM. De man legt wisselende verklaringen af die op dit moment geen concrete aanwijzingen opleveren voor zijn motief, aldus het OM.

De verdachte viel op 5 mei de slachtoffers aan in de buurt van station Hollands Spoor. De politie schoot hem daarna neer. De man zou ‘Allahu akbar’ (Allah is groot) hebben geroepen. De verdachte ligt in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij mag geen contact hebben met de buitenwereld.

De gewonden, een 21-jarige Zoetermeerder en twee Hagenaars van 35 en 41 jaar, zijn ontslagen uit het ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.