Premium Lock Jihadisten zijn niet verward. Dat zijn we zelf

07 mei 2018Leestijd: 4 minuten
Politieagenten na de steekpartij in Den Haag. Foto: ANP.

Afshin Ellian heeft veel vragen bij de communicatie in de zaak Malek F. Waarom was er bijvoorbeeld geen risic0- en dreigingsanalyse over de Syriër? Waarom deed de politie onnodig geheimzinnig?

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Vertrouwen is het basisbeginsel van een beschaafde samenleving. Dat neemt niet weg dat er wel eens wordt gelogen, al dan niet uit schaamte of voor een goed doel. Maar dit moet de uitzondering zijn en niet de regel.

In principe moeten de instituties waarachtig en transparant zijn. Natuurlijk zijn er domeinen waar je niet transparant mag en kunt zijn. Dat hebben we zo afgesproken. Dan gaat het om de algemene veiligheid van de Nederlandse samenleving en de Nederlandse staat.

Onnodige geheimzinnigheid tast het vertrouwen in de instituties aan. We leven in een tijd dat juist door de snelheid van de berichtgeving meer kans bestaat op nepnieuws en ongecontroleerde berichtgeving. Daarom moet de overheid zelf zorgvuldig zijn in haar berichtgeving. Die zorgvuldigheid moet ze niet verwarren met traagheid. Zorgvuldigheid en snelheid hoeven elkaar niet altijd tegen te werken.

Financiering salafisten versterkt beeld onbetrouwbare overheid

Wantrouwen in de overheid verspreidt zich razendsnel. Vooral de recente berichtgeving over de financiering van salafistische organisaties heeft een deuk geslagen in het vertrouwen in sommige overheidsorganen. De financiering versterkt het beeld van een onbetrouwbare overheid.

In het algemeen kunnen we stellen dat de overheid krampachtig omgaat met de berichtgeving omtrent mensen met een migratieachtergrond, asielzoekers en andere groepen binnen de multiculturele samenleving.

Op Bevrijdingsdag hoorden we dat een man in Den Haag bij het Johanna Westerdijkplein, in de buurt van station Hollands Spoor, met een mes om zich heen stak. Daarbij raakten drie willekeurige mensen gewond. Zij zijn naar ziekenhuis gebracht.

Kennelijk mocht de politie geen risico’s nemen

Politieagenten gingen achter de verdachte, Malek F., aan en wisten hem uiteindelijk aan te houden, nadat ze een paar keer op hem hadden geschoten. Omstanders filmden de gebeurtenis. Kennelijk mocht de politie in dit geval geen risico’s nemen. Dat blijkt ook uit de beelden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw