Man die drie mensen neerstak, is Syriër (31)

05 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Den Haag, na steekpartij. Foto:ANP

De man die zaterdag in Den Haag drie mensen neerstak, is een 31-jarige asielzoeker uit Syrië. Dat meldt de NOS zondag. Hij was bij de politie bekend, maar stond niet te boek als potentiële terrorist. Hij had een verblijfsvergunning en woonde al zeker een half jaar in Den Haag.

De politie heeft een uitvoerig onderzoek ingesteld naar de man: zijn woning is doorzocht en zijn ‘verbale uitingen’ zijn nagegaan. Op onderstaand filmpje op Twitter, gemaakt door een omwonende, is rond 30 seconden te horen hoe de man ‘Allahu Akbar‘ (Allah is groot) riep terwijl hij onder schot werd gehouden door de politie. De steekpartij had plaats in de buurt van de Haagse Hogeschool, op het Johanna Westerdijkplein.

De man ligt in een ziekenhuis in Rotterdam, omdat hij in een been is geschoten door de politie. Volgens de NOS zeggen bronnen dat hij is vastgeklonken aan zijn bed en permanent wordt bewaakt. De politie wil dat niet bevestigen. Eerder liet de Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD) nog weten dat het om een ‘verwarde man’ ging, en dat er ‘geen signalen zijn dat er meer speelt dan dit’. Dat zei ze op basis van informatie van de politie, die liet weten dat de dader bij de politie en de hulpverleningsinstanties bekend was vanwege ‘verward gedrag’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ooggetuige: ‘Dader sneed van achteren iemands keel door’

De man stak zaterdagmiddag met een mes op willekeurige personen in, waarbij drie mensen gewond raakten. Vervolgens werd de dader door agenten in zijn been geschoten. Een ooggetuige zegt tegen Omroep West hoe hij zag dat ‘een man in een groen gewaad’ een man van achteren beetpakte en zijn keel doorsneed. Alle slachtoffers, een 21-jarige man uit Zoetermeer en twee Hagenaren van respectievelijk 35 en 41 jaar, liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn buiten levensgevaar.

Een andere getuige, de eigenaar van eetcafé Nova waar de steekpartij zou zijn begonnen, zegt tegen het AD dat de dader absoluut niet verward overkwam. ‘Wat zo gek was: hij bleef doodkalm, die dader.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.