Den Haag

Krikke wacht loodzwaar debat om ‘verwarde’ Syriër

16 mei 2018

De Haagse burgemeester Pauline Krikke ligt onder vuur vanwege de gebrekkige aanpak van de aanslag op Bevrijdingsdag in haar stad. Er ontstond verwarring over hoeveel de burgemeester en politie van tevoren wist. De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad wil een motie van wantrouwen indienen tegen Krikke.

Dinsdag bleek dat de politie was gewaarschuwd voor de man: de politie kreeg in maart een anonieme tip over terreurplannen van Malek F., de Syriër die begin deze maand drie mensen neerstak op het Johanna Westerdijkplein vlak bij station Hollands Spoor in Den Haag. Tijdens de steekpartij riep F. ‘Allahu Akbar’ (Allah is groot), al snel daarna werd hij neergeschoten door de politie.

Geen registratie in systeem door ‘menselijke fout’

De anonieme tip zou wel zijn onderzocht, maar de uitkomst werd door een ‘menselijke fout’ niet goed geregistreerd in het politiesysteem. Overigens had het voor de uitkomst geen verschil gemaakt, benadrukt de Haagse politiechef Paul van Musscher woensdag tegenover Omroep West. De politie onderzocht de tip wel en ook de AIVD werd erbij gehaald, maar uit hun onderzoek bleek niet dat de man iets van plan was. De zaak werd gesloten. Maar de melding kwam door de eerder genoemde menselijke fout dus niet terecht bij de politieleiding, de top van het Openbaar Ministerie (OM) en Krikke.

‘Het onderzoek naar die anonieme melding behelst ook een verhandeling in het Veiligheidshuis. Daarin vonden we geen enkele bevestiging van terroristische gedragingen. Louter ernstige verwardheid en de man zat vast in een GGZ-instelling. We hebben dus als politie alles gedaan wat rechtsstatelijk mocht en nodig was,’ aldus Van Musscher.

PVV wil af van Krikke

De PVV gelooft niet dat Krikke niets wist en wil donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie van wantrouwen tegen haar indienen. Maar de partij hoeft vooralsnog niet op de steun van andere partijen te rekenen. De gemeenteraad van Den Haag is weliswaar kritisch op de aanpak van de steekpartij, maar vindt op dit moment niet dat Krikke daardoor hoeft te vertrekken.

Richard de Mos, leider van Groep de Mos/Hart voor Den Haag – de grootste partij in de hofstad – vindt dat Krikke te vroeg heeft gezegd dat het ging om een ‘verwarde man’ en dat er geen signalen waren dat er meer aan de hand was. ‘Dat heeft tot onrust en wantrouwen geleid. Ze had moeten zeggen dat ze niet wist wat het motief was, ze had terrorisme niet moeten uitsluiten,’ vindt De Mos. ‘Maar ze heeft met goede intenties gehandeld. Ze wist niet van het briefje.’

Ook de Tweede Kamer bemoeit zich met de kwestie. Een brede Kamermeerderheid steunde het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg om minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) te bevragen over de aanslag. De Kamer is vooral verbaasd dat de politie vooraf werd gewaarschuwd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.