Jongeren PvdA, SP, GroenLinks marcheren voor Palestijnen

12 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Rotterdammers demonstreren tegen geweld in Gaza (2014). Foto: ANP.

Hoewel het links-islamitisch verbond in Rotterdam is geklapt, zijn de jongerenafdelingen van de betrokken partijen nog niet op elkaar uitgekeken. Jongeren van SP, PvdA en GroenLinks lopen zaterdag samen met de islamitische partij NIDA een mars uit solidariteit met de Palestijnen.

Op zaterdag lopen de linkse jongeren samen met de organisaties Youth for Palestine (Jeugd voor Palestina) en Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina de ‘Jongerenmars van Terugkeer’ door het centrum van Rotterdam. Onder de organisatoren zijn Nida Young Adults, DWARS Rotterdam-Rijnmond (GroenLinks), Jonge Socialisten Rijnmond (PvdA) en ROOD Rotterdam (SP). De stoet begint bij het oorlogsmonument Ongebroken verzet op het Kruisplein, omdat dat volgens de organisatie een symbool is van ‘het ongebroken verzet dat de Palestijnse vluchtelingen voeren’.

Jongeren SP, PvdA en GroenLinks slaan handen ineen, nadat eerder links verbond klapte

Vervolgens trekt de mars – waar vooralsnog enkele tientallen deelnemers worden verwacht – naar het Grotekerkplein, waar de zogenoemde Nakba-herdenking wordt gehouden. Daar willen de demonstranten stilstaan bij de Nakba (Arabisch voor catastrofe), de uittocht van honderdduizenden Arabieren en Palestijnen uit Israël, tijdens en na de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948. Ook in andere landen worden zaterdag protestmarsen onder de noemer ‘The Great March of Return’ gehouden.

De samenwerking tussen de vier jongerenafdelingen is opmerkelijk, aangezien het zogenoemde links verbond tussen de vier partijen in maart klapte. Dit omdat een tweet van NIDA uit 2014 opdook waarin Israël werd gelijkgesteld aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hoewel SP, PvdA en GroenLinks in eerste instantie geen reden zagen tot opzegging van de samenwerking, leidde druk vanuit de landelijke partijtop ertoe dat het pact klapte. Vorige maand riepen de jongeren van GroenLinks, PvdA, Nida en D66 hun partijen gezamenlijk op tot een ‘kleurrijke coalitie’, zonder Leefbaar.

Jongeren staan stil bij ‘marsen van terugkeer’ in Gaza

Behalve de herdenking van de ‘ramp’ in 1948, staan de linkse jongeren ook stil bij de huidige situatie in Gaza. Die is de laatste weken explosief: sinds eind maart trekken elke vrijdag honderden tot duizenden Palestijnen naar het grenshek met Israël, waar ze onder meer brandbommen gooien, autobanden in brand steken en pogingen doen om de grens over te steken. Het Israëlische leger (IDF) doodde er enkele tientallen demonstranten, van wie de meeste waren aangesloten bij terreurorganisaties als Hamas en Islamitische Jihad. Of zij daadwerkelijk betrokken waren bij terroristische activiteiten, is overigens niet zeker.

Hedendaags antisemitisme heet antizionisme en richt zich op Israël, meent Afshin Ellian

Hamas moedigt Palestijnse burgers aan elke vrijdag naar het hek te lopen, tot 14 mei, de dag waarop in 1948 de staat Israël werd opgericht. De Gazanen spreken van de ‘Mars van de terugkeer’: ze beschouwen zichzelf als vluchtelingen, met een ‘recht op terugkeer’ omdat honderdduizenden van hun (groot)ouders bij de oprichting van de staat Israël het land verlieten of dat ontvluchtten.

Op de Facebookpagina Jongeren Mars van Terugkeer haalt de organisatie de UNRWA aan, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen: die heeft inmiddels 1,4 miljoen Palestijnse vluchtelingen geregistreerd. Dat getal is controversieel, omdat de meesten van hen kinderen of (achter)kleinkinderen zijn van Palestijnse Arabieren die ooit Israël ontvluchtten. Critici, zoals de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, vinden dat UNRWA het Palestijnse vluchtelingenprobleem in stand houdt door meerdere generaties als vluchteling aan te merken.

Hamas-fondsenwerver bij Nakba-herdenking in Amsterdam

Overigens was er een dag eerder op de Dam in Amsterdam ook een Nakba-herdenking. Onder aanvoering van het Nederlands Palestina Komitee ‘vieren en herdenken’ demonstranten ‘de strijd in Gaza’ en pleiten ze vrijdag voor het ‘recht op terugkeer’. Voor zover bekend zijn bij deze herdenking geen politieke organisaties betrokken.

Lees verder onder het Facebook-bericht

احياء ذكرى النكبة / امستردام سبعون عاما. واننا لعائدون ومع #مسيرة_العودة_الكبرى محاكاة ودعم ومساندة امستردام الجمعة…

Posted by Amin Abou Rashed on Sunday, May 6, 2018

Eén aanwezige bij de demonstratie valt op: Amin Abou Rashed, die bekendstaat als de fondsenwerver voor Hamas, geeft op Facebook aan bij de bijeenkomst te zullen zijn. Hij was vorige maand in de Tweede Kamer bij een bijeenkomst van de ngo Oxfam Novib, naar eigen zeggen met ambtenaren van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66). Het ministerie liet in een reactie aan Elsevier Weekblad weten dat het een stagiair naar de workshop had gestuurd, maar niet op de hoogte was van de komst van Rashed.