Migrantenstromen

Trump maakt korte metten met budget voor Palestijnen

17 januari 2018Leestijd: 3 minuten

De Verenigde Staten schrappen de helft van het budget dat het land had gereserveerd voor het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt. Van de 125 miljoen dollar (circa 102 miljoen euro) wordt 60 miljoen dollar overgemaakt en 65 miljoen dollar ingehouden, bevestigt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Om recht te houden op het ingehouden budget moet de VN-organisatie UNRWA hervormingen doorvoeren, stelt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken, zonder die nader te specificeren. Ze benadrukt dat het besluit niet bedoeld is om iemand te straffen.

Volgens een anonieme regeringsfunctionaris moet de manier waarop UNRWA opereert en wordt bekostigd opnieuw tegen het licht worden gehouden. Hij stelt dat andere landen meer moeten bijdragen en voegt eraan toe dat de Verenigde Staten de grootste donateur van UNRWA zijn. De woordvoerster van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de regering wil dat de lasten beter verdeeld worden.

Niet langer ‘honderden miljoenen’ naar Palestijnen

Het besluit is in lijn met wat de Amerikaanse president Donald Trump begin dit jaar op Twitter aankondigde. De president zei de geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit (PA) dicht te draaien. Zolang ze niet meewerken aan het bewerkstelligen van vrede met Israël zal Washington geen ‘honderden miljoenen betalen aan de Palestijnen’, liet Trump toen weten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘We hebben Jeruzalem, het moeilijkste onderdeel van de onderhandelingen van de tafel genomen, maar Israël zou daarvoor meer moeten betalen. Maar nu de Palestijnen niet langer willen praten over vrede, waarom zouden we ook maar een van deze gigantische bedragen in de toekomst moeten betalen?’, tweette Trump.

VN-chef António Guterres was nog niet op de hoogte van het besluit. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de mogelijke halvering van het budget.

Goedkeuring van Israëlische premier

De beslissing zal op goedkeuring kunnen rekenen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Begin januari gaf hij in een kabinetsvergadering aan dat hij zich volledig bij de twitter-uitspraken van Trump aansluit.

‘De UNRWA is een organisatie die het Palestijnse vluchtelingenprobleem in stand houdt, net als het verhaal van het recht om terug te keren, om de staat Israël te elimineren. Daarom moet het weg uit de wereld’, zei Netanyahu.

‘De UNRWA is een agentschap dat 70 jaar geleden werd opgericht, alleen voor Palestijnse vluchtelingen, in een tijd waarin de UNHCR dealde met vluchtelingenproblemen wereldwijd. Dit creëert een situatie waarbij we praten over achterkleinkinderen van vluchtelingen, die geen vluchtelingen zijn, maar wel worden verzorgd door de UNRWA. Een nieuwe 70 jaar gaan voorbij en die achterkleinkinderen hebben weer achterkleinkinderen. Daarom moet deze absurditeit stoppen.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.