Fondsenwerver Hamas: ‘Ik was bij workshop met ambtenaren Sigrid Kaag’

17 april 2018Leestijd: 2 minuten
Abou Rashed. Foto:ANP

De Palestijnse activist Abou Rashed beweerde dat hij bij een bijeenkomst was met ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit socialemediaberichten van de vermeende Hamas-activist. Het ministerie zegt in een reactie dat er een stagiair aanwezig was, maar zegt van tevoren geen inzage gehad te hebben in de gastenlijst.

Dit schrijft het ministerie naar aanleiding van schriftelijke vragen van Bente Becker, Tweede Kamerlid van de VVD. Becker vroeg minister Sigrid Kaag (D66) om opheldering.

In een reactie zegt een woordvoerder van het ministerie geen weet te hebben gehad van de aanwezigheid van Abou Rashed. Abou Rashed werd in het verleden gelinkt aan Hamas, en door de Israëlische geheime dienst gezien als een fondsenwerver voor Hamas in Nederland. Dat schrijft Carel Brendel.  Ook zou Abou Rashed in verband zijn gebracht met de Stichting Al Aqsa Nederland, waarvan de tegoeden zijn bevroren wegens vermeende financiering van terreurorganisatie Hamas.

In schriftelijke vragen aan minister Kaag vraagt Becker of het klopt dat er ambtenaren van het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aanwezig waren bij een workshop, georganiseerd door de non-gouvernementele organisatie Oxfam Novib. Uit gegevens van Oxfam Novib blijkt dat 41 procent van haar inkomsten bijdragen van overheden betreft, overigens niet alleen Nederlandse.

VVD wil opheldering over financiering workshop

Becker wilde nu weten of deze workshop mede is gefinancierd met overheidsgeld. ‘Nederland moet zich verre houden van het steunen van personen of organisaties die Israël willen boycotten,’ zegt Becker. ‘We hebben in het verleden afgesproken geen steun te verlenen aan groeperingen die Israël boycotten. De berichten van Abou Rashed op sociale media wekken de schijn van betrokkenheid.’

Eerder dit jaar kwam Oxfam in opspraak door seksschandalen. Welke organsaties gingen de fout in? Lees het hier 

De VVD wil onder meer weten hoeveel Oxfam Novib in 2017 en 2018 heeft ontvangen, en in hoeverre dat geld is besteed aan de workshop, waar ook Abou Rashed aanwezig was. Volgens het ministerie is de overheidsbijdrage aan Oxfam Novib niet bestemd voor dergelijke activiteiten.

Op Facebook plaatste Abou Rashed een aantal foto’s van een bijeenkomst over Gaza. Hij noemt de bijeenkomst een workshop en beweert dat hierbij ambtenaren van de Nederlandse regering aanwezig waren. Becker wil weten of Abou Rashed daar was op initiatief van Oxfam Novib. Opmerkelijk is dat Abou Rashed dinsdag ook aanwezig was in de Tweede Kamer.