Links sluit pact met NIDA om Leefbaar buiten de deur te houden

14 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Nida-voorman Nourdin el Ouali tijdens een debat over Aboutaleb in de Rotterdamse gemeenteraad - Foto: ANP

Linkse partijen in Rotterdam slaan de handen ineen met de islamitische partij NIDA. Een unicum: nooit eerder werkten linkse partijen formeel samen met een moslimpartij.

De partijen GroenLinks, SP en PvdA presenteren zich woensdag in samenwerking met NIDA als ‘Links Verbond’ en stelden een manifest op voor een ‘sociaal, duurzaam en inclusief Rotterdam’, meldt NRC.

Partijen vrezen voor nieuw college met Leefbaar Rotterdam

In het manifest – opgesteld door de lijsttrekkers Judith Bokhove (GroenLinks), Nourdin el Ouali (NIDA), Barbara Kathmann (PvdA) en Leo de Kleijn (SP) – staat onder meer dat de partijen af willen van armoede en schulden, en dat ze ook vrije dagen willen instellen voor niet-westerse feestdagen.

Geerten Waling was bij een debat over nationale identiteit in Rotterdam. ‘Een kleine hel,’ schreef hij eerder.

De links-islamitische alliantie moet een rechts stadsbestuur voorkomen, zeggen de partijen. Ze vrezen voor een college waar Leefbaar Rotterdam opnieuw deel van uitmaakt. Ze noemen dat scenario zelf hun ‘nachtmerrie’. Als de partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart samen de grootste worden, willen ze het initiatief nemen om een college te vormen. Volgens de partijen zelf is het verschil met linkse samenwerkingen in steden als Amsterdam en Den Haag dat het stadsbestuur in Rotterdam ‘echt linksom of rechtsom’ kan.

Partijen willen geen ‘links-islamitisch blok’ worden genoemd

De partijen benadrukken tegenover de krant dat ze geen ‘links-islamitisch blok’ willen worden genoemd, zoals Leefbaar doet – ‘Leuk. Een geuzennaam’, aldus een schertsende De Kleijn. Links-islamitisch blok ‘klinkt te gesloten’, vinden de partijen, en ze wijzen erop dat drie van de vier partijen seculier zijn. DENK – de grote rivaal van NIDA – is niet aangesloten bij het verbond. Onderhandelingen over een mogelijke samenwerking van de twee in Rotterdam klapten eind vorig jaar. Volgens NIDA-voorman Ouali was DENK uit op ‘een overname, in plaats van een samenwerking’.

NIDA is opgericht in Rotterdam, maar gaf eerder aan nu ook in Den Haag mee te willen doen. De partij deed in 2014 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en haalde toen twee zetels. Voorman is oud-GroenLinks-raadslid Nourdin El Ouali. ‘Nida’ is een begrip uit de Koran en betekent oproep of stem.