Duizenden afgewezen asielzoekers nog in Nederland. Hoe komt dat?

01 mei 2018Leestijd: 2 minuten
We Are Here houdt persconferentie over hun bezetting van de Rudolf Dieselstraat. Foto: ANP.

De uitzetting van asielzoekers die niet in aanmerking komen voor verblijf in Nederland verloopt stroef. Van de 20.000 asielzoekers die het afgelopen jaar ons land via de Dienst Terugkeer en Vertrek hadden moeten verlaten, zijn er nog 5.000 aanwezig.

Dit blijkt uit de jaarrapportage Vreemdelingenketen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Veel uitgeprocedeerde asielzoekers verdwijnen in de illegaliteit, een ander deel maakt gebruik van de bed-bad-broodvoorziening in de grote steden. Of ze kraken panden, zoals onlangs gebeurde in Amsterdam.

Hoe zat het ook alweer met de krakers in Amsterdam? 

Illegalen mogen in kraakpanden blijven – voor nu

We Are Here kraakte 22 panden

In het paasweekeinde (30 maart tot 2 april) kraakte het vluchtelingencollectief We Are Here 22 huizen ten behoeve van zestig uitgeprocedeerde asielzoekers. De rechter besloot in een kort geding dat zij op 1 juni de panden moeten hebben verlaten. 

Naar verwachting zal het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat in Nederland blijft hangen de komende jaren alleen maar toenemen, meldt De Telegraaf. Steeds meer van hen stappen naar de rechter omdat zij het niet eens zijn met het besluit tot uitzetting van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vorig jaar waren er 22.000 rechtszaken, een toename van 50 procent.

Lees ook: Juiste koers: asielzoekers terugsturen naar doorreisland

Het verbond tussen illegalen en radicale krakers bestaat al langer, lees deze bijdrage van Gertjan van Schoonhoven.

Afgewezen asielzoekers gaan massaal in beroep

Een woordvoerder van staatssecretaris Mark Harbers van Justitie (VVD), die asielzaken in zijn portefeuille heeft, zegt in de krant dat de stijging van het aantal rechtszaken een gevolg is van het grote aantal asielaanvragen in 2015. ‘De mensen die toen geen status kregen zitten nu in deze fase van de procedure.’ De rechter zou de IND geregeld op onzorgvuldigheden betrappen omdat er door de werkdruk van de afgelopen jaren fouten zijn gemaakt.

Nederland geeft steeds minder asielzoekers een verblijfsvergunning, vorig jaar nog maar 30 procent. Sommige asielzoekers krijgen van de Internationale Organisatie voor Migratie financiële ondersteuning bij de terugkeer naar hun land van herkomst.

Lees ook: ‘Rechters bemoeilijken uitzetting criminele vreemdeling’