Amsterdam

Illegalen mogen in kraakpanden blijven – voor nu

26 april 2018Leestijd: 4 minuten

De uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here stonden vandaag, donderdag, voor de rechter omdat ze de door hun gekraakte panden in Amsterdam-Oost niet uit willen.

De voorzieningenrechter oordeelde dat de beruchte krakersgroep nog even in de kraakpanden mag blijven. Ontruiming wordt tot 1 juni uitgesteld. Daarna moeten ze weg, aldus de rechter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘In dit dossier kijk ik nergens meer van op,’ aldus de Amsterdamse fractievoorzitter van Forum voor Democratie Annabel Nanninga vanochtend tegenover omroep WNL. Hoe zat het ook alweer?

In het Paasweekeinde (30 maart tot 2 april) kraakte het ‘vluchtelingencollectief’ We Are Here 22 huizen ten behoeve van zestig uitgeprocedeerde asielzoekers. Nadat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) tot verontwaardiging van onder meer VVD, CDA en FvD had opgeroepen om het kraken te gedogen, besloot het Openbaar Ministerie op 8 april dat We Are Here de panden toch echt moet verlaten. Dat moest binnen acht weken gebeuren.

Nanninga: ‘In dit dossier kijk ik nergens meer van op’

Twee weken terug maakte We Are Here bekend naar de rechter te stappen voor een kort geding, omdat de krakers menen recht te hebben op een langer verblijf in de panden in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost. Vandaag staan de uitgeprocedeerde asielzoekers voor de rechter.

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is voorstander van ruimhartig asielbeleid, ook voor uitgeprocedeerden. Maar Nanninga hoopt dat de rechter vasthoudt aan de beslissing om de krakende illegalen uit te zetten, ‘maar in dit dossier kijk ik nergens meer van op’, zegt ze donderdagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL. ‘Als de krakers gelijk krijgen, is dat de facto het einde van het kraakverbod. Ik mag hopen dat eindelijk iemand met verstand en gevoel voor veiligheid gaat ingrijpen, want de burgemeester doet niets, de politie doet niets. Het loopt volledig uit de hand.’

Afgelopen weekeinde escaleerde de situatie in de Rudolf Dieselstraat opnieuw. De extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet kreeg de sleutels van een huis in de straat van een bewoner die het anti-kraak huurde. De groep betrok het pand, maar niet voor lang: de extreem-linkse actiegroep Antifa bekogelde het huis met stenen en vuurwerk. Een agente die ter plaatse was gekomen, raakte gewond en Identitair Verzet verliet het huis.

Van Aartsen: escalatie vormde geen verstoring openbare orde

Burgemeester Van Aartsen vond overigens niet dat er sprake was van verstoring van de openbare orde, zei hij woensdag in een debat over het incident. Dit leidde tot verontwaardiging bij onder anderen VVD-raadslid Marianne Poot: ‘Wat moet er gebeuren om de openbare orde dan wél te verstoren?’ FvD-fractievoorzitter Nanninga – die zich desgevraagd distantieerde van Identitair Verzet, dat ze een ‘extreem clubje’ noemde – vroeg zich donderdagochtend in Goedemorgen Nederland hetzelfde af.

Lees de reportage van Nikki Sterkenburg: Hoe extreem is Identitair Verzet?

Raadslid Sylvana Simons (Bij1) legde de nadruk op de kraakactie van Identitair Verzet en wilde weten hoe het kan dat die club een huis kan kraken. Van Aartsen was eveneens verbaasd en vroeg woningcorporatie Ymere en leegstandbeheerder Camelot voortaan ‘goed op te letten wie ze uitnodigen voor anti-kraak’.

We Are Here: panden jarenlang verwaarloosd, bezetting gerechtvaardigd

Volgens We Are Here zijn de gekraakte woningen van woningcorporatie Ymere ‘jarenlang verwaarloosd in afwachting van sloop en nieuwbouw’. Daarom vindt het migrantencollectief, dat veelal bestaat uit West-Afrikaanse illegalen, de bezetting van de panden gerechtvaardigd.

Toen de Amsterdamse oppositie de burgemeester vroeg in te grijpen, stuurde Van Aartsen een brief aan de gemeenteraad, waarin staat dat de ‘wens om barmhartigheid te betrachten jegens deze kwetsbare groep’ het college van burgemeester en wethouders ‘aan het hart gaat’. Het college (D66, SP en VVD) vroeg huiseigenaren dan ook hun verzoek tot ontruiming van gekraakte panden ‘voor onbepaalde tijd op te schorten’. Hij wilde dat een nieuw college zich verder buigt over eventuele ontruimingen.

GroenLinks wil bed-bad-brood-regeling uitbreiden, en niet ontruimen

Rutger Groot Wassink, fractieleider van GroenLinks in Amsterdam, ziet het liefst dat de bed-bad-broodregeling in de hoofdstad wordt uitgebreid van 12 naar 24 uur. Zo kunnen de asielzoekers volgens Groot Wassink gebruikmaken van begeleiding en faciliteiten, zodat kraken niet langer noodzakelijk is. Als dat niet mogelijk is, wil hij dat de gemeente panden voor de illegale asielzoekers ter beschikking stelt.

Nanninga hekelt donderdag het in haar ogen ‘extreem-linkse stadsbestuur‘ in Amsterdam. ‘De politiek geeft de krakers een vrijbrief om dit te doen. Maar het signaal moet zijn: het is niet normaal en het mag niet. Als ik mijn vuilnis een dagje te vroeg buiten zet, krijg ik een boete.’ Madeleine van Toorenburg, Tweede Kamerlid voor het CDA, uitte ook haar verontwaardiging. Volgens haar moeten de krakers, die zich ‘onaantastbaar wanen’, zo snel mogelijk vertrekken en moeten de woningen worden bewoond door gezinnen: ‘Zij maken deze buurt leefbaar, die gasten [We Are Here, red.] maken die juist onleefbaar.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.