‘Rechters bemoeilijken uitzetting criminele vreemdeling’

13 juli 2017Leestijd: 1 minuut
Migranten - bron:ANP

De overheid heeft de grootste moeite om criminele vreemdelingen hun verblijfsvergunning af te pakken. In 2012 versoepelde het kabinet de regels om ook buitenlandse veroordeelden die al lang in Nederland wonen, te kunnen uitzetten.

Maar rechters voorkomen dat vaak, schrijft de Volkskrant donderdag.

Aangescherpte wet

Het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie, schatte eerder dat de in 2012 aangescherpte wet zou leiden tot jaarlijks 475 intrekkingen van verblijfsvergunningen. Dat blijken er nu in de praktijk veel minder. Vorig jaar verloren volgens immigratiedienst IND tachtig vreemdelingen hun verblijfsrecht vanwege een strafblad. Het gaat hier om reguliere migranten, geen mensen met een asielstatus.

Dat dit aantal achterblijft bij het verwachte aantal uitzettingen, komt doordat rechters meer eisen stellen aan de argumentatie om een verblijfsstatus in te trekken.  ‘Je moet in elk individueel geval onderbouwen dat de maatregel proportioneel is en opweegt tegen de persoonlijke gevolgen voor de vreemdeling, die soms al vele jaren in Nederland is en hier een gezin heeft’, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Voorwaardelijke celstraf

In sommige gevallen gaat het om personen die al vele jaren in Nederland wonen en hier een gezin hebben. Dat wordt meegewogen bij het bepalen of iemand Nederland moet verlaten.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) maakte het vorig jaar makkelijker om criminele vreemdelingen uit te zetten. Zij kunnen nu ook worden teruggestuurd als zij zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.