Eindsprint DENK: App-campagne voor islamitische achterban

20 maart 2018Leestijd: 2 minuten
DENK-Kamerleden Selcuk Ozturk, Farid Azarkan en Tunahan Kuzu - Foto: ANP

Een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen trekt de Rotterdamse fractie van DENK nog even een eindsprint. De partij stuurt appjes rond waarin de eigen partijpunten worden vergeleken met die van andere ‘progressieve’ partijen.

In de appjes, die door het onthutste kandidaat-raadslid voor de PvdA Latif Tali uit Rotterdam op Twitter werden verspreid, stipt DENK vooral islamitische punten aan.

Ogenschijnlijk is het de bedoeling om moslims over te halen op de partij van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, en andere partijen die normaliter een relatief grote islamitische achterban hebben – zoals GroenLinks, CDA en de PvdA – links te laten liggen.

‘DENK Rotterdam verspreidt via een WhatsApp-bericht totaal andere partijpunten onder hun (echte) achterban,’ schrijft PvdA’er Tali op Twitter. Hij benadrukt dat de standpunten – onder meer de financiering van islamitische scholen, de Armeense kwestie en ‘halal-hypotheken’ (een constructie waarmee een bank een huis opkoopt en dat dan voor een hogere prijs aan een moslim verkoopt, waarmee ‘normale rente’ – wat als haram geldt binnen de islam – vermeden kan worden, red.)  – ‘niets met Rotterdam en Rotterdamse burgers’ te maken hebben. ‘Wederom is hun ware gezicht duidelijk zichtbaar,’ aldus Tali, die bijgaand een aantal screenshots deelt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Salafistische imams riepen op om op DENK te stemmen

DENK is niet de enige die de eigen islamitische standpunten benadrukt. Dinsdag deed een collectief van salafistische imams een oproep aan moslims om op de partij te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De Haagse Partij voor de Eenheid van ex-PVV’er Arnoud van Doorn werd in Den Haag ook als optie genoemd.

De predikers, onder wie de Haagse haatimam Fawaz Jneid en de Utrechtse imam Suhayb Salam vroegen aandacht voor onder meer de rechten van moslims op de arbeidsmarkt, ‘keuzevrijheid’ van kleding, de stichting van islamitische scholen en de beveiliging van moskeeën tegen aanslagen. Volgens de imams is het ‘vanuit dit oogpunt noodzakelijk en een religieuze verplichting geworden om de meest capabele van de islamitische gemeenschap te kiezen’.

Het is niet ongebruikelijk dat salafisten een stemadvies geven. Voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar riep Fawaz Jneid zijn volgelingen op om op DENK te stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.