Waar haalt AlFitrah opeens 1,7 miljoen vandaan?

05 oktober 2017Leestijd: 3 minuten
De omstreden imam Suhayb Salam, voorzitter van stichting AlFitrah - Foto: ANP

Wie heeft de omstreden salafistische stichting AlFitrah 1,7 miljoen gegeven? Dat vraagt de VVD-fractie in de Tweede Kamer zich af.

Kamerleden Malik Azmani en Ockje Tellegen willen weten of het kabinet wel weet waar de moslimstichting opeens het geld vandaan heeft getoverd. De twee hebben Kamervragen gesteld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Pand teruggekocht

AlFitrah raakte al tijden geleden in opspraak vanwege mogelijk extremisme. Ook moest de organisatie het pand in de Utrechtse wijk Overvecht uit vanwege een opeengestapelde huurachterstand, oordeelde de rechtbank Utrecht woensdag.

Maar donderdag werd bekend dat de salafistische stichting van imam Suhayb Salam haar eigen pand terugkoopt voor 1,7 miljoen euro. Het is niet bekend van wie of wat dat geld afkomstig is, behalve dat het om een ‘Nederlandse investeerder’ gaat. Met de koop komt een eind aan het langlopende conflict tussen de pandeigenaar No Staples en de salafistische organisatie. Vanwege een huurachterstand van 100.000 euro stonden de twee partijen regelmatig tegenover elkaar in de rechtbank.

Dubieuze organisaties

Eind augustus oordeelde de rechter dat alFitrah het pand moest verlaten. De stichting van Salam legde zich daar niet bij neer en tekende hoger beroep aan. De rechter stelde hem woensdag in het ongelijk, het pand moest ontruimd worden.

De VVD stelt woensdag dat het onduidelijk is waar AlFitrah opeens 1,7 miljoen euro vandaan heeft gehaald, en wil weten of het mogelijk van dubieuze organisaties komt. Eerder ontving de stichting namelijk al geld van dubieuze organisaties uit onder meer Koeweit. Het ging daarbij om de organisatie The Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), dat in de Verenigde Staten als terroristisch te boek staat, en banden onderhoudt met terreurbeweging Al-Qa’ida.

‘Er is nog altijd geen enkel zicht op waar dat geld vandaan komt,’ klaagt Tellegen. Zij en haar collega Azmani willen naar eigen zeggen verdere stappen om te voorkomen dat AlFitrah ‘zijn activiteiten kan ontplooien’.

‘Kinderen klaarstomen voor samenleving’

De afgelopen jaren dreigde voor alFitrah meerdere keren faillissement, maar steeds werd de organisatie door geldschieters uit de brand geholpen. In september bleek bovendien dat de moskee kampt met leegloop. Bestuursleden stapten op na ruzie over de koers van de moskee en diverse leraren vertrokken. Ouders haalden hun kinderen van les na alarmerende verhalen van ex-studenten. Volgens hen zet de moskee studenten onder meer onder druk om moslims die misdrijven begaan niet aan te geven. PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemde de gang van zaken rondom de moskee ‘zeer zorgelijk en verwerpelijk’.

In een rapport dat verscheen in december waarschuwde het Verwey Jonker-Instituut al voor de pedagogische effecten van de koranschool. Kinderen die les krijgen, zouden slechter presteren op school, risico lopen op uitsluiting en minder kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Volgens Salam gebeurt er niets verkeerds in zijn moskee. Hij wil naar eigen zeggen zijn leerlingen klaarstomen voor de samenleving. Hij wil niks kwijt over de mysterieuze geldschieter. Ook niet aan No Staples, de pandeigenaar.