Komt op het laatste moment redding voor vissers?

22 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Minister Schouten - ANP

Achter de schermen werkt minister van Landbouw Carola Schouten koortsachtig de klok rond om de Nederlandse pulsvisserij te redden. Daarvoor voert ze topoverleg met de grootste tegenstanders op Europees niveau: de Fransen. Worden de Nederlandse vissers op het laatste moment gered?

Zaterdag sprak Schouten met haar Franse collega en volgens de laatste berichten wil zij zo snel mogelijk opnieuw met hem om de tafel. Volgens de minister is het kabinet vastberaden ‘op alle niveaus’ op te komen voor de vissers. ‘We zullen alle wegen bewandelen, samen met de pulsvissers,’ zei Schouten na crisisberaad maandag. Vertegenwoordigers van de pulsvisserij spraken met de minister over de gevolgen, nadat het Europees Parlement vorige week voor een verbod op het pulsvissen stemde.

Het verbod volgde op een felle lobby onder Franse leiding. Bij pulsvisserij worden vissen met stroomstootjes opgeschrikt en zo het net in gedreven. Volgens tegenstanders is de methode schadelijk voor vis en milieu en een oneerlijke vorm van concurrentie voor kleinere vissers.

Nederlands visbureauLees ook dit scherpe commentaar van Philip van Tijn over het Europese besluit:

Pulsvisserij: Nederland heeft EU-stemming flink onderschat

‘Verloren op sentiment, niet op feiten’

‘De situatie is uiteraard niet makkelijker geworden. We staan met 1-0 achter,’ aldus Schouten na het oordeel van het Europees Parlement. Volgens de minister is het pleit verloren op sentiment, niet op feiten. Het Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie in Brussel gaan nu met elkaar overleggen over de volgende stap en of er daadwerkelijk een verbod moet komen. ‘Ik moet nu zorgen dat we de goede stappen zetten om de voordelen te benadrukken,’ aldus de minister.

Schouten verwerpt de kritiek dat de vissers zijn doorgeschoten met de pulsvisserij, die uitsluitend als experiment was toegestaan. ‘Al die vergunningen zijn in overleg met Europa vastgesteld,’ benadrukt ze.

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond is tevreden over het gesprek met Schouten. ‘De minister heeft aangetoond dat ze strijdbaar is, maar ook realistisch. We hebben het hele kabinet achter ons,’ aldus Nooitgedagt. Voor de campagne tegen de pulsvisserij heeft hij nog steeds geen goed woord over. ‘Ze hebben met leugens, list en bedrog het Europees Parlement op het verkeerde been gezet. Ik zou zeggen, fake news.’