Nee-stem tegen pulskorvisserij leidt tot ontzetting in Nederland

16 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Garnalenkotters in Zoutkamp Foto: ANP

Het Europees Parlement heeft gestemd voor een totaalverbod op pulskorvisserij, het vissen met stroomstootjes op platvissen. Dat is een zware slag voor vissers die veel hebben geïnvesteerd in de nieuwe techniek.

De uitkomst is vooral voor Nederland een klap. Niet alleen is de techniek hier ontwikkeld, maar veruit de meeste vissers die hem gebruiken zijn Nederlands. Nederlandse politici reageren dan ook ontzet op de nee-stem.

Het Europees Parlement kan op dinsdag 16 januari de innovatieve pulskorvisserij met een nee-stem in de knop breken. Lees verder

Zwartst mogelijke scenario

‘Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan,’ reageert europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). Haar collega Jan Huitema (VVD) noemt de uitkomst ‘het zwartst mogelijke scenario’. ‘Bij voorbaat wordt een techniek afgeserveerd zonder onderzoek af te wachten. Dit is een stap terug voor Europa.’

Europees Parlementslid Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dat Nederland zich in de voet heeft geschoten door veel meer vergunningen af te geven dan Europees was afgesproken.  ‘Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder anderen Franse vissers die hun viswater leeggevist zien worden door Nederlandse schepen.’

‘Een heel moeilijk verhaal’

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, noemt het ’onbegrijpelijk’ dat het Europees Parlement een totaalverbod op pulsvissen eist. ‘Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek.’

Overigens betekent de stemming niet het definitieve einde van de pulsvisserij. Het Europees Parlement moet nog in gesprek met de vergadering van Europese visserijministers en met de Europese Commissie. Jan Huitema tempert de verwachtingen bij voorbaat: ‘Hoop houd ik altijd, maar dit wordt een heel moeilijk verhaal.’ Minister Schouten laat weten dat zij zich fel blijft verzetten tegen een verbod. Ze wil op korte termijn met de sector overleggen over de situatie en over mogelijke vervolgstappen.