Zaandam

Dit is de verdachte van de moord op Milica van Doorn

15 december 2017Leestijd: 2 minuten

De verdachte die in 1992 de havo-scholiere Milica van Doorn zou hebben verkracht en vermoord, is de 47-jarige Hüseyin A.. Hij woonde destijds hemelsbreed zo’n 500 meter van de plaats waar de vrouw in Zaandam word gevonden.

Dat meldt misdaadwebsite Crimesite op basis van verschillende bronnen. De woning is ook dicht bij de plek waar Milica (19) een feestje had op de avond van de verdwijning.

A. is geboren in Çiçekdağı, Turkije. Hij is tegenwoordig getrouwd en zou volgens de website vier kinderen hebben. Toen Milica werd vermoord, was hij 22 jaar. A. woont nog steeds in Zaandam, maar in een andere wijk dan in 1992. Hij heeft zijn huidige flatwoning in 2001 gekocht, zo blijkt uit gegevens van het kadaster.

Lees ook het verhaal achter de geruchtmakende moordzaak op miljonair Koen Everink: 

Gaat tenniscoach 18 jaar de cel in voor moord? >

DNA-verwantschapsonderzoek betekende doorbraak

Ruim 25 jaar lang wist A. vervolging te ontlopen, maar zaterdag pakte de politie hem op. Een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek onder Turkse mannen in de wijk Kogerveld, waar de jonge vrouw dood werd aangetroffen, leverde een doorbraak op. Ook mannen die inmiddels waren verhuisd uit de wijk, maar er in 1992 wel woonden, werden gevraagd hieraan deel te nemen. In totaal kwam de politie uit op een groep van 133 man.

De oproep was op vrijwillige basis, maar er werd massaal gehoor aan gegeven. De verdachte was een van de twee mannen die weigerde aan het onderzoek deel te nemen. De politie kwam hem op het spoor via een familielid dat wel DNA wilde afstaan.

Ontbloot in vijver gevonden

Milica van Doorn had net haar havo-examen gedaan en liep na een feestje op 7 juni 1992 naar huis, omdat vanwege Pinksteren de bus niet reed. Een dag later werd ze ontbloot in de vijver bij de kerk in de wijk gevonden door de pastoor.

In het lichaam van de vrouw trof de politie een spermaspoor aan. Met het DNA hieruit kon worden vastgesteld dat de dader vrijwel zeker een Turkse achtergrond heeft. Een getuige had destijds ook een man met een Turks uiterlijk weg zien fietsen van het plaats delict.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.