Verdachte opgepakt voor moord en gewelddadige verkrachting Milica van Doorn

11 december 2017Leestijd: 2 minuten
Milica van Doorn verdween op 7 juni 1992 - bron: Twitter

De politie heeft een arrestatie verricht in de zaak rond de gewelddadige verkrachting van en moord op Milica van Doorn in Zaandam in 1992. De 25 jaar oude zaak kwam weer aan het rollen nadat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een DNA-onderzoek begonnen.

De politie Noord-Holland geeft later op maandagochtend een toelichting op de arrestatie. Het gaat om een 47-jarige Zaandammer, die in eerste instantie weigerde om DNA af te staan maar daartoe na zijn aanhouding afgelopen zaterdag werd verplicht.

De politie kwam hem op het spoor via een familielid dat wel DNA wilde afstaan. In november stuurde het OM 133 mannen van Turkse afkomst een brief met de vraag of zij via wangslijm DNA wilden afstaan voor een verwantschapsonderzoek.

Zij wonen of woonden destijds in de wijk Kogerveld, waar de jonge vrouw (19) dood werd aangetroffen. Ze bleek verkracht en daarna vermoord.

DNA-onderzoek ook succesvol in eerdere zaken

In een getuigenverklaring werd destijds gesproken over een man met een Turks uiterlijk die op de avond van de moord in de richting fietste van de plaats waar later Milica’s lichaam is gevonden. Omdat ook een DNA-spoor in haar lichaam werd ontdekt dat wees op een dader met Turkse voorouders, is de politie tot de groep van 133 mannen gekomen.

Eerder werden ook de vastgelopen zaken van de moord op Marianne Vaatstra en die op Andrea Luten door DNA-verwantschapsonderzoek opgelost.

Verkracht en vermoord na eindexamenfeestje

De Zaandamse Milica van Doorn verdween op 7 juni 1992 na een feestje. Ze had een paar dagen eerder havo-examen gedaan. Omdat de bus niet reed, liep ze naar huis. Op die tocht is zij vermoedelijk haar verkrachter en moordenaar tegengekomen.

Een dag later zag de pastoor van de Sint-Jozefkerk het lichaam van Milica liggen in de vijver naast de kerk. De kerk staat op ongeveer 1 kilometer van de plaats waar het feest was gehouden. Milica bleek verkracht en doodgestoken. In haar lichaam werd sperma van de vermeende dader gevonden.