Waarom Boko Haram het liefst vrouwen inzet als terrorist

10 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Vrouwen kunnen bommen beter verstoppen dan mannen - Foto: AFP

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram blijkt een grote voorliefde voor vrouwen als zelfmoordterrorist te hebben. Ook kinderen worden vaker dan bij andere terreurgroepen ingezet om zichzelf op te blazen.

Onderzoekers van het Amerikaanse Combating Terrorism Center en de Yale-universiteit analyseerden 434 zelfmoordaanslagen tussen 2011 en 2017 en publiceerden de resultaten donderdag in een rapport.

Meer dan de helft vrouw en kind

Van de 338 aanslagen waarvan de identiteit van de aanslagpleger kon worden achterhaald, bleken 244 daders vrouwelijk. En van de 134 zelfmoordterroristen van wie de leeftijd kon worden bepaald, was 60 procent adolescent of kind. De jongste terrorist was een 7-jarig meisje. Alleen al in 2017 zijn er al 80 vrouwen geweest die zichzelf uit naam van Boko Haram opbliezen.

Er werd verder een opvallend verband vastgesteld. Nadat 276 schoolmeisjes in april 2014 werden ontvoerd in de Nigeriaanse stad Chibok, steeg het aantal vrouwelijke zelfmoordterroristen van Boko Haram flink. De onderzoekers concluderen dat dat het moment is geweest waarop de terreurgroep zich bewust werd van het ‘enorme potentieel’ van vrouwen en jongeren, bij het profileren van de terreurbeweging.

Vrouwen als gebruiksvoorwerpen

De groep zet vooral vrouwen in omdat zij minder vaak gefouilleerd worden, en omdat ze verhullende islamitische kleren dragen. Daarmee kunnen bommen natuurlijk beter worden verstopt. Ook zouden vrouwen eerder als ‘gebruiksvoorwerpen’ worden gezien door de leiders van de terreurgroep. In het rapport wordt een voormalige Boko Haram-terrorist geciteerd, die het als volgt verwoordt: ‘Vrouwen zijn goedkoop en vaak kwaad. Door vrouwen in te zetten, kun je je mannen redden.’

De Nigeriaanse regering is begonnen met een campagne om burgers bewust te maken van het gevaar van vrouwelijke terroristen, en om burgers aan te sporen terroristen op die manier beter te identificeren. Activisten vrezen daarmee weer voor de stigmatisering van vrouwen, die het in Boko Haram-gebieden toch al alles behalve makkelijk hebben.

Boko Haram is vooral actief in Nigeria, en zette twee jaar geleden een soort alliantie met IS op. De groep is verantwoordelijk voor de dood van zo’n 35.000 mensen in de afgelopen zes jaar, onder wie voornamelijk burgers.