‘Islamitische Staat verslagen in Raqqa’

17 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Leden van de SDF vieren de overwinning in de straten van Raqqa - Foto: AFP

De door de Verenigde Staten gesteunde militie de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verdreven uit de Syrische stad Raqqa. Daarmee is het grootste bolwerk van IS gevallen.

Dat melden de SDF en de internationale coalitie tegen IS dinsdag. Volgens de internationale coalitie is 90 procent van de stad onder controle. Er is nog geen formele overwinning uitgeroepen, maar dat gaat snel gebeuren, aldus SDF-woordvoerder Talal Silo.

Ziekenhuis en stadion

Eerder op de dag meldde de SDF al dat de twee belangrijkste strategische knooppunten – het ziekenhuis en het stadion van Raqqa – waren heroverd op de terreurgroep. In het stadion worden overgebleven mijnen en jihadisten nog opgeruimd. Ook onderzoekt de militie of er zich nog sleeper cells van IS in de stad bevinden.

Er zou nog wel sprake zijn van sporadische beschietingen, maar leden van de SDF-militie vieren de overwinning in de straten van de stad.

Hoofdstad

Het offensief op Raqqa begon in juni, en de overwinning leek meermaals dichtbij. De afgelopen dagen verlieten enkele honderden jihadisten en burgers de stad. Raqqa was de hoofdstad van het zelfbenoemde ‘kalifaat’ van de terreurgroep.

Wanneer de overwinning in Raqqa formeel wordt uitgeroepen, maakt IS eigenlijk alleen nog de dienst uit in delen van de Syrische provincie Deir al-Zor, die grenst aan Irak. Dat gebied langs de rivier de Eufraat wordt aan twee kanten aangevallen, door de SDF vanuit het noorden en door het Syrische regeringsleger met Russische luchtsteun vanuit het zuidwesten.