Anne Faber

Ineens wil Michael P. wél meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek

09 november 2017Leestijd: 2 minuten

Michael P. de verdachte van de moord op de Utrechtse Anne Faber afgelopen oktober is ineens bereid om mee te werken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid. Ondanks eerdere veroordelingen weigerde P. een dergelijk onderzoek tot nu toe.

‘Mijn cliënt heeft in het verhoor bij de rechter-commissaris duidelijk aangegeven dat hij wil meewerken aan het persoonlijkheidsonderzoek’, zegt advocaat Niels Dorrestein tegen RTL Nieuws. Of P. inmiddels een bekentenis heeft afgelegd, is niet bekend. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt bij de politie ‘openheid van zaken gegeven’ en ‘uitgebreide verklaringen afgelegd’.

De advocaat geeft ook aan dat P. openstaat voor behandeling indien dit naar aanleiding van het onderzoek wordt geadviseerd.

Weigerde destijds mee te werken aan een onderzoek

P. zat in 2011 ook in het Pieter Baan Centrum, voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in Nijkerk en een reeks overvallen. Hij weigerde destijds mee te werken aan een onderzoek, waardoor deskundigen geen uitspraken konden doen over zijn toerekeningsvatbaarheid. De rechter zag daarom af van een veroordeling tot tbs met dwangverpleging. P. kwam ervan af met alleen een celstraf van 11 jaar.

Het lichaam van Anne Faber (25) werd op 12 oktober in Zeewolde gevonden, na een vermissing van bijna twee weken. Ze verdween op 29 september nadat ze een stuk ging fietsen. Daarop volgde een massale zoektocht door politie, familie en honderden vrijwilligers.

Voorbereid op terugkeer

Niet lang na de arrestatie van P. op 9 oktober vond de politie het lichaam van Faber. P. had de vindplek aangewezen. Hij verbleef op dat moment in de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar hij werd voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij. Veel mensen zijn verontwaardigd  dat P. na zeven jaar al werd overgeplaatst naar de kliniek, terwijl hij eerder tot elf jaar was veroordeeld. Op het moment van Fabers verdwijning had hij verlof om zijn jarige moeder te bezoeken.

In de kliniek had P. onder meer een seksuele relatie met zijn begeleidster en  bezwangerde hij een medepatiënt. Altrecht Aventurijn werd door bewoners zelf beschreven als een ‘drugshol’. Begin november gaf de kliniek aan dat het maatregelen aanscherpt en verlofaanvragen nog eens kritisch onder de loep neemt.

Match met profiel

P. kwam in beeld toen er DNA van hem op een gevonden jas van Anne Faber was ontdekt. Dat gaf een match met een profiel in de landelijke databank, vanwege zijn eerdere veroordeling. Sporen die zijn aangetroffen in de auto die P. tot zijn beschikking had, zorgden voor een doorbraak. Op 2 november besloot de rechtbank dat Michael P. nog drie maanden in voorarrest blijft zitten. Op 10 januari is de eerste pro-formazitting van zijn proces.

Elsevier Weekblad heeft geprobeerd contact op te nemen met de advocaat van P. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.