Getuigenverklaringen schetsen gruwelijk beeld van Michael P.

10 oktober 2017Leestijd: 3 minuten
De forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn, waar Michael P. sinds dit jaar - Foto: ANP

Na de arrestatie van Michael P. in verband met de zaak van de vermiste Anne Faber, komen er steeds meer details naar buiten over zijn verleden. Verklaringen van kennissen van hem en rechtbankverklaringen schetsen een ijzingwekkend beeld van de verdachte.

De 27-jarige P. werd maandag in Den Dolder opgepakt, waar hij verbleef op de psychiatrische afdeling van de kliniek Altrecht Aventurijn, een vestiging van Altrecht voor forensische psychiatrie.

Geen berouw

Maandag werd al bekend dat P. eerder is veroordeeld voor de brute verkrachting van twee meisjes in Nijkerk, tijdens Koninginnedag in 2010. Hij bedreigde hen met een imitatiepistool, en dwong hen seksuele handelingen bij hem en elkaar uit te voeren. Even later werd hij gestoord door passanten, waarna hij ze meenam naar een stillere plek om hen opnieuw te verkrachten. Dit onder toeziend oog van een medeverdachte, die in de auto op hem wachtte. Volgens die medeverdachte had P. al langer het plan om vrouwen te verkrachten.

P. verklaarde naderhand aan vrienden trots te zijn op zijn actie, geen spijt te hebben, en sprak zelfs van ‘een droom die uit was gekomen’. Getuigen bevestigden dit tijdens de rechtszaak. P. was destijds ongeveer 20 jaar oud.

P. komt oorspronkelijk uit Zeewolde, waar hij na de verkrachting van de twee meisjes in Nijkerk uit het dorp verdween, maar waar inwoners zich hem desalniettemin nog goed kunnen herinneren. In De Telegraaf wordt hij omschreven als ‘een hele vreemde jongen’. Volgens een inwoner was P. ‘niet goed bij zijn hoofd’ en zou hij het bijvoorbeeld ‘leuk hebben gevonden’ om in zijn auto mensen aan te rijden die op de stoep fietsten.

Naast de verkrachtingen, pleegde hij samen met zijn medeverdachte ook nog een reeks gewelddadige overvallen in Nijkerk en Harderwijk. Volgens zijn toenmalige advocaat was hij indertijd verslaafd aan cocaïne. In Zeewolde gaat bovendien het verhaal dat P. zijn vader mishandelde en zijn toenmalige vriendin bewerkte met een kapot bierglas toen zij hun relatie wilde afbreken, meldt het AD. Een vroegere kennis van hem omschrijft hem als ‘een compleet gestoorde gast’.

Strafvermindering in hoger beroep

De rechter veroordeelde hem tot 16 jaar cel, omdat hij niet voor TBS in aanmerking kwam. P. weigerde namelijk mee te werken aan een psychologisch onderzoek bij het Pieter Baan Centrum. De straf gold destijds als zeer fors: ‘Met name vanwege het ernstige en gruwelijke karakter van de verkrachtingen, in samenhang bezien met de verklaringen van een getuige en medeverdachte dat verdachte trots was op de verkrachtingen en blij was dat een droom was uitgekomen,’ aldus de rechter. Maar P. ging in hoger beroep, waar de straf werd teruggebracht tot 11 jaar.

Hij zat zeven jaar in de cel, waarna hij bij de kliniek Altrecht Aventurijn terechtkwam. Daar was hij, in de woorden van de politie, ‘geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving’. Hij werd dit jaar in de kliniek ondergebracht. Het is niet bekend of hij daar onder toezicht stond.

Op dit moment zit hij vast in beperkingen: dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat.

Ondertussen is Anne Faber nog altijd spoorloos. De politie liet maandag weten dat de zoektocht naar de Utrechtse gewoon doorgaat. Ze verdween op vrijdag 29 september tijdens een fietstocht in de omgeving van de kliniek waar P. verbleef. In en rond Huis ter Heide wordt al dagen naar haar gezocht. Afgelopen week werd haar jas gevonden, en een omafiets en rugzak die waarschijnlijk van haar zijn. Defensie werd maandag ingeschakeld om te helpen bij de zoektocht.

De politie hield P. sinds zondag in de gaten in de hoop Anne op het spoor te komen. Toen bleek dat het geen zin had, werd hij opgepakt. De politie wil niet laten weten hoe ze hem op het spoor zijn gekomen.