Kliniek waar Michael P. zat kijkt strenger naar verlofaanvragen

03 november 2017Leestijd: 2 minuten
De buitenkant van de kliniek Altrecht Aventurijn - bron:ANP

In de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder worden gemiddeld tachtig patiënten behandeld. Van hen heeft iets meer dan de helft een ‘justitiële maatregel’.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde informatie over de kliniek, waar verdachte van de moord op Anne Faber (25) Michael P. verbleef. Aventurijn geeft daarin aan dat het kritischer kijkt naar verlofaanvragen.

‘Het beoordelen van verlofaanvragen is altijd een zorgvuldig proces. Voor dit moment is het natuurlijk zo, dat ook wij mensen zijn en het gebeuren diepe sporen getrokken heeft in onze organisatie. Dat betekent dat we alles extra kritisch bekijken en een extra toetsing doen op verlofaanvragen’, staat in de verklaring.

Verlof via stappenplan

Patiënten krijgen verlof via een stappenplan. Elke stap wordt beoordeeld door een team van deskundigen. Bij de patiënten met een justitiële maatregel is goedkeuring door reclassering of gevangenis nodig. In samenspraak met justitie, het Openbaar Ministerie, de reclassering en de gevangenis wordt ook het intrekken van verlof bepaald.

De informatie is door Altrecht bekendgemaakt en daarna door de gemeente Zeist verspreid. Onder buurtbewoners bestaan veel vragen na de moord. Met welke misdrijven de huidige patiënten in verband staan, wordt uit privacy-overwegingen niet bekendgemaakt, ook omdat de patiëntensamenstelling geregeld wisselt. In het algemeen gaat het om geweldsdelicten (van licht tot zwaar), zedendelicten, vermogensdelicten en combinaties daarvan.

Een ‘substantiële groep’ heeft nog geen delict begaan, maar krijgt wel behandeling om zo toekomstig crimineel gedrag te voorkomen.

Schizofrenie, autisme en verslaving

De patiënten hebben last van diverse psychiatrische stoornissen, zoals schizofrenie, autismespectrum-stoornissen, ADHD, persoonlijkheidsstoornissen en verslavingsziekten. Ook een combinatie hiervan komt veelvuldig voor.

De behandeling is in een beveiligd gebouw voor circa 65 patiënten en in een open unit voor 15 patiënten. Op de open unit is 24 uur per dag begeleiding. Daarnaast zijn er ook 31 patiënten met een lichte verstandelijke beperking.

Er lopen nu diverse onderzoeken bij Altrecht Aventurijn, waarvan de resultaten later bekend worden gemaakt. De kliniek zal op termijn van het terrein verdwijnen.