Criminaliteit

Zusters Holleeder in gevaar: beveiliging schiet tekort

27 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Drie belangrijke getuigen topcrimineel Willem Holleeder – zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra – dreigen hun medewerking aan het proces Holleeder stop te zetten. Reden is dat justitie hen onvoldoende zou beschermen. Dat meldt De Telegraaf.

De drie vrouwen dreigen om hun medewerking aan het proces-Holleeder stop te zetten, totdat ze weten dat hun beveiliging is verbeterd. Ze zouden amper worden beveiligd. En dat terwijl ze door hun cruciale getuigenis een levensgroot risico lopen.

Holleeder leek na de getuigenissen van zijn twee zussen zo goed als veroordeeld. Astrid Holleeder, die eerder over haar broer het onthullende boek Judas schreef, komt vandaag met een nieuw boek: Dagboek van een getuige.

Getuigen amper beschermd

Astrid Holleeder beschrijft hoe de beslissing om tegen haar broer te getuigen, haar leven ingrijpend heeft veranderd. Het beeld dat ze schetst, is ontluisterend: ze laat geen spaan heel van de getuigenbescherming die justitie hun biedt. De drie vrouwen wordt gevraagd zelf hun beveiliging te bekostigen. In eerste instantie wordt van hen verwacht dat ze zelf kogelwerende vesten aanschaffen. Voor elke vorm van beveiliging moeten de getuigen uitgebreid onderhandelen met justitie. Ook is een agent die de getuigen moest beveiligen, op non-actief gezet: hij lekte gevoelige informatie – reden waarom Astrid Holleeder halsoverkop moest verhuizen.

 

Pogingen tot liquidatie

Dat die beveiliging geen overbodige luxe is, bleek vorig jaar toen het Openbaar Ministerie ontdekte dat Holleeder van plan was om zijn twee zusters te liquideren. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries stond op zijn dodenlijst. Holleeder legde hiervoor contact met twee andere gedetineerden in de extra beveiligde inrichting in Vught.

Het strafproces tegen Willem Holleeder begint naar verwachting in 2018. Als de getuigen in hun voornemen volharden, kan het proces echter grote vertraging oplopen.

Willem Holleeder wordt beschuldigd van de liquidatie van Willem Endstra, Cor van Hout, John Mieremet, Thomas van der Bijl en Cees Houtman. Saillant detail is dat vier van hen een belastende verklaring tegen de topcrimineel bij de politie hadden afgelegd, voordat ze op koelbloedige wijze werden geliquideerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.