nederland

Astrid overwoog Willem Holleeder te vermoorden na jarenlange ‘terreur’

05 november 2016Leestijd: 2 minuten

In het diepste geheim heeft Astrid Holleeder een boek geschreven over haar leven met haar criminele broer Willem Holleeder. Willem terroriseerde zijn eigen familie dertig jaar lang, totdat zijn eigen zussen besloten in te grijpen.

In het zaterdag uitgekomen boek Judas schrijft Astrid over haar jeugd, haar familie en het leven met haar oudste broer Willem. De autobiografie moet als ‘testament’ dienen, omdat ze ervan overtuigd is dat haar broer haar nog steeds wil laten ombrengen. ‘Liquideren of geliquideerd worden was een belangrijk onderdeel van ons leven’, schrijft Astrid in het boek.


Altijd met kogelvrij vest op pad
Astrid, strafrechtadvocate, besloot in 2013 om samen met haar zus Sonja belastende verklaringen af te leggen tegen Willem, waarna de crimineel opnieuw werd opgepakt. Vanuit zijn cel probeerde hij een liquidatie op zijn zussen te regelen, door 70.000 euro te bieden aan een groep Antilliaanse criminelen.

1777274-1Gerlof Leistra: Holleeder-biografie is het portret van een psychopaat die over lijken gaat

In het boek gaat Astrid in op haar leven na 2012, maar door middel van flashbacks beschrijft ze de langdurige ‘terreur’ die haar broer Willem aanrichtte. Dertig jaar lang zou hij zijn eigen familie hebben afgeperst en bedreigd. Nadat de zussen naar de politie stapten, moest Astrid nog veel beter oppassen. Ze is gestopt met werken, verhuisd naar een beveiligde locatie en ze loopt grote delen van de dag rond met een kogelvrij vest, vertelt ze tegen De Volkskrant.

‘Spijt dat ik hem niet heb vermoord’
Op een bepaald moment dacht ze ‘het is genoeg’. ‘Ik ga hem vermoorden,’ schrijft Astrid in het boek. ‘Ik zou niet proberen ermee weg te komen, ik ben niet zoals hij. Ik zou mijn verantwoordelijkheid nemen en mijzelf aangeven.’ Na levensadvies van haar fysiotherapeut besloot ze het toch niet te doen.

‘Nu, achteraf, denk ik: had ik het maar wel gedaan, dan was ik eerder vrij geweest, dan had ik misschien negen jaar gekregen en stond ik met goed gedrag binnen zes jaar buiten, jong genoeg om weer een leven op te bouwen. Nu heb ik levenslang: of hij veroordeeld wordt of niet. Ik heb spijt.’

Uit het boek blijkt ook dat Astrid heimelijk gesprekken met Willem opnam – er is veel meer materiaal dan eerder gedacht – met als doel hem een levenslange celstraf te bezorgen. De drie vrouwen (zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra den Hertog) beschuldigen Holleeder van zes liquidaties, waarvoor het Openbaar Ministerie hem inmiddels vervolgt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.