nederland

OM: Holleeder wilde vanuit zijn cel zussen laten vermoorden

10 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Vanuit de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught heeft Willem Holleeder pogingen gedaan om zijn zussen Astrid en Sonja te laten liquideren. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tijdens de pro-formazitting bekendgemaakt.

Holleeder zou twee medegevangenen hebben gevraagd zijn zussen om te brengen. Volgens de aanklager wilde Holleeder dat eerst zijn zus Astrid werd vermoord. ‘Zij moet eerst, zij is de belangrijkste,’ zei Holleeder. Naast zijn tweede zus Sonja zou ook misdaadverslaggever Peter R. De Vries moeten worden geliquideerd.

De crimineel gaf de opdrachten aan twee mannen uit Curaçao, die lid zijn van de beruchte straatbende No Limit Soldiers. Holleeder gaf ze een telefoonnummer en droeg ze op een codeboodschap uit te spreken, aldus het OM. Het was de bedoeling dat bendeleden buiten de gevangenis de liquidaties zouden uitvoeren. De No Limit Soldiers worden er onder meer van verdacht de Curaçaose politicus Helmin Wiels te hebben omgebracht.

Het is opmerkelijk dat Holleeder in de zwaar beveiligde gevangenis contact had met andere gevangenen, zonder dat de bewakers dit doorhadden. Toen een van de Antilliaanse mannen het nummer probeerde door te geven aan iemand buiten de gevangenis, kwam de politie achter de plannen. Tijdens ondervragingen vertelden de Antillianen het hele verhaal. Ze gaven toe 5.000 euro als voorschot te hebben ontvangen. Als de liquidaties zouden slagen, zou een veelvoud van dat bedrag worden uitbetaald.

Hoe Antilliaanse bendes in Nederland te werk gaan

Straf
In april werd Holleeder in zijn cel in de EBI gearresteerd, op verdenking van het beramen van drie moorden. Dinsdagochtend werd dit door het OM bevestigd. Holleeder, die alles ontkent, blijft voorlopig onder de strengst mogelijke beveiliging in voorarrest.

In maart 2015 werd bekend dat Astrid en Sonja van plan waren tegen Willem te getuigen. Zijn zussen waarschuwden toen al dat hun broer waarschijnlijk moordplannen had. ‘Op praten met de politie staat in zijn ogen maar een straf; de dood,’ verklaarde Astrid tegen NRC. Andere getuigen, Willem Endstra, Thomas van der Bijl en Cees Houtman, werden eerder ook al omgebracht in opdracht van Holleeder.

Maandag kwam ook naar buiten dat de advocaat van Holleeder Stijn Franken zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Eerder stond hij Holleeders ex-vriendin Sandra bij, maar zegde toe haar niet zelf als getuige te horen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.