‘Banden tussen moskee Utrecht en aan Al-Qa’ida gelieerde instelling’

08 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De salafistische Al Fitrah-moskee in Utrecht onderhoudt een relatie met een aan Al-Qa’ida gelieerde instelling in Koeweit. De Amerikaanse overheid heeft eerder het verband gelegd tussen de instelling in Koeweit en terreurgroep Al-Qa’ida.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag op basis van brieven van hoge geestelijken binnen de instelling Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), waarvan er een is geschreven door Nayef al-Ajmi, voormalig minister van Justitie en Islamitische Zaken in Koeweit.

RIHS werd in juni 2008 door het Amerikaanse ministerie van Financiën op een sanctielijst gezet, omdat de instelling terreurgroep Al Qa’ida financieel en materieel zou hebben ondersteund. In 2015 werd  RIHS van de lijst gehaald, maar het is onduidelijk waarom. Ook Ajmi werd ervan beschuldigd de terroristen te financieren. Hij ontkende dat, maar trad wel af.

Geld

In de documenten van RIHS staat beschreven dat de Utrechtse moskee een ‘deugdelijke organisatie’ is die geld nodig heeft. De Al Fitrah-moskee kan de huur van het huidige pand niet meer betalen en er is financiële ondersteuning nodig voor de aankoop van het pand.

Die financiële ondersteuning zou ook uit Koeweit moeten komen. Er zijn bewijzen van een betalingsopdracht van 136.000 euro van een andere organisatie uit het land: de International Islamic Charity Organization.

De Utrechtse moskee ontkent dat het rechtstreeks wordt gefinancierd door door de RIHS, maar zegt wel dat het internationale steun krijgt. ‘Wij krijgen steun uit de moslimgemeenschap. Al onze inkomsten worden gecontroleerd door instellingen in dit land,’ zegt imam Suhayb Salam over de beschuldigingen tegen het dagblad.

Salafisme

Het is niet de eerste keer dat Utrechtse moskee in het nieuws verschijnt. In december maakte minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken zich grote zorgen over de fundamentalistische instelling. Het islamitische gebedshuis zou een negatieve invloed uitoefenen op de jongeren in de Utrechtse wijk Overvecht.

De moskee zou Nederlandse kinderen opvoeden met een afkeer tegen de Nederlandse maatschappij. Dat zorgt voor grote spanningen in de wijk, omdat ouders het gedrag van hun kinderen zagen veranderen naarmate ze vaker in de moskee kwamen.

‘Ik verafschuw dit gedachtegoed waarbij mensen worden aangezet zich af te keren van onze samenleving en daardoor de toekomst van hun kinderen in ons land belemmeren,’ zei Asscher destijds tegen NRC Handelsblad over de salafistische praktijken in Utrecht.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zei in december tegen Elsevier dat de NCTV buitenlandse geldstromen naar moskeeën of andere instellingen pas gaat onderzoeken als daarmee de basis wordt gelegd voor een gewelddadige islam. ‘Het is simpelweg niet verboden om geld te sturen of te ontvangen.’