AlFitrah koopt eigen pand met hulp mysterieuze geldschieter

05 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De omstreden imam Suhayb Salam - Foto: ANP

De salafistische organisatie alFitrah koopt haar eigen pand in Utrecht voor 1,7 miljoen euro. Woensdag oordeelde de rechtbank nog dat de organisatie het pand moest verlaten vanwege een grote huurachterstand.

Het geld komt van een Nederlandse investeerder, meldt het AD. Met de koop komt een eind aan het langlopende conflict tussen de pandeigenaar No Staples en de salafistische organisatie. Vanwege een huurachterstand van 100.000 euro stonden de twee partijen regelmatig tegenover elkaar in de rechtbank.

Eind augustus oordeelde de rechter dat alFitrah het pand moest verlaten. De organisatie van imam Suhayb Salam legde zich daar niet bij neer en tekende hoger beroep aan. De rechter stelde hem gisteren in het ongelijk, het pand moest ontruimd worden.

Bindende koopclausule

Ondanks de naderende ontruiming bleef een bindende koopclausule in het contract bestaan. Achter de schermen onderhandelden alFitrah en No Staples al dagen over de koop van het pand, meldt de krant. In totaal ontvangt de pandeigenaar een bedrag van 1,83 miljoen euro: waarvan 1,7 voor de aankoop van het pand. De overige kosten bedragen achterstallige huur en gemaakte proceskosten.

Dat de organisatie zoveel geld op tafel legt is opvallend, want de afgelopen jaren dreigde voor alFitrah meerdere keren faillissement. In september bleek bovendien dat de moskee kampt met leegloop. Bestuursleden stapten op na ruzie over de koers van de moskee en diverse leraren vertrokken. Ouders haalden hun kinderen van les na alarmerende verhalen van ex-studenten. Volgens hen leert de moskee studenten onder meer om moslims die misdrijven begaan niet aan te geven. PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemde de gang van zaken rondom de moskee ‘zeer zorgelijk en verwerpelijk’.

FIOD doet onderzoek

Inlichtingendienst AIVD houdt de familie Salam al jaren in de gaten. Bij de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, loopt een witwas-onderzoek naar de moskee. Een ander onderzoek is gericht op geldstromen naar de alFitrah-moskee. Er zou geld binnenkomen vanuit de Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), een terroristische geldschieter die in het verleden ook Al-Qaida sponsorde.

Pedagogische effecten van de Koranschool

In een rapport dat verscheen in december waarschuwde het Verwey Jonker-Instituut al voor de pedagogische effecten van de koranschool. Kinderen die les krijgen, zouden slechter presteren op school, risico lopen op uitsluiting en minder kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Volgens Salam gebeurt er niets verkeerds in zijn moskee. Hij wil naar eigen zeggen zijn leerlingen klaarstomen voor de samenleving. Hij wil niks kwijt over de mysterieuze geldschieter. Ook niet aan No Stapels.