Ex-studenten kraken AlFitrah-moskee Utrecht: ‘je mag moslims niet aangeven’

17 december 2016Leestijd: 2 minuten
Suhayb Salam, de voorzitter van de salafistische moskee AlFitrah in Utrecht - Foto: ANP

De dubieuze AlFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht leert zijn studenten om moslims die misdrijven begaan niet aan te geven. Een aantal oud-studenten, die elkaar verder niet kennen, is het niet eens met de werkwijze van de salafistische moskee en willen dat AlFitrah ‘gestopt’ wordt.

Voormalige studenten doen een boekje open over de moskee in het AD: ‘De intolerantie die zij prediken is gevaarlijk voor de samenleving’.

Moslims aangeven is ‘verraad’

‘Dus als je buurman plofkraken pleegt of mensen aan de drugs helpt, mag je niet naar de politie,’  aldus een oud-leerling. ‘Terwijl hij andere mensen kwaad doet. Dat is heel erg vreemd.’

‘Om meer duidelijkheid te krijgen, vroeg ik door,’ zegt een andere oud-leerling. ‘Mochten wij een Marokkaan die zich bezighoudt met vrouwenhandel en dus mensenlevens verwoest niet aangeven bij de politie? Zijn antwoord daarop bleef ‘nee’. Zelfs bij criminelen van het ergste soort.’

Volgens de studenten zouden de salafistische leraren van mening zijn dat het verraad aan de islam is wanneer je naar de politie stapt om een moslim aan te geven.

De Syrische imam Suhayb Salam, die de moskee leidt, ontkent de beschuldigingen. Volgens hem komen de aantijgingen van oud-studenten die de moskee ‘zwart willen maken’.

Pedagogische effecten en geldstromen

Er komen de afgelopen tijd veel dubieuze verhalen naar boven over de moskee. Afgelopen week publiceerde het Verwey Jonker-instituut een rapport over de koranschool van AlFitrah, waarin werd gewaarschuwd voor de pedagogische effecten van de school. Kinderen die daar les volgen zouden het risico lopen op uitsluiting, slechte schoolprestaties en minder kansen op de arbeidsmarkt.

De Fiscale Opsporings- en Inlichtingendienst (FIOD) is bovendien al een paar maanden bezig met een onderzoek naar geldstromen en mogelijke witwaspraktijken binnen AlFitrah, en deed in september een inval in de moskee. AlFitrah zou geld ontvangen van the Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), dat in de Verenigde Staten als terroristisch te boek staat, en banden onderhoudt met terreurbeweging Al-Qa’ida.

AlFitrah kwam eerder al onder vuur wegens het prediken van radicale opvattingen over vrouwen, homo’s en seksualiteit. Ook zou de moskee dus via de liefdadigheidsorganisatie RIHS banden hebben met extremistische netwerken. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft naar eigen zeggen al vaker ‘stevig’ met de moskee gesproken.